Wykonanie
Sezon na obiady na balkonach, tarasach i w ogródkach już dawno otwarty! Z tej okazji alternatywa tradycyjnej buły z kotletem ubrana całkiem na zielono! Wszystko przygotowane od podstaw i zjedzone w upalne popołudnie, na świeżym powietrzu - na balkonie z
widokiem na panoramę mojego miasta :) Pysznie było!
Składniki:4 tortille pszenne (bardzo polecam domowe)500 g
mięsa mielonego (u mnie
szynka wieprzowa)0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego0,5 nasion
kolendry0,5 łyżeczki
pieprzu0,5 łyżeczki
płatków chilli lub szczypta
pieprzy cayenne1,5 łyżeczki
papryki słodkiejkilka kopiastych łyżek
jogurtu greckiegotrzy ząbki
czosnkukilka listków
mięty2 łyżeczki
sezamusólolejdodatki:
ogórek świeży, liście
sałaty,
cebulaPrzygotowanie:Tortille przygotuj zgodnie z przepisem i trzymaj zawinięte w ściereczkę, aż do momentu w którym będziesz podawać burgery. Jeśli korzystasz z gotowych placków podpiecz je chwilkę na suchej patelni tuż przed podaniem.Na suchej patelni upraż ziarna
kminu oraz
kolendry, na koniec dodaj
płatki chilli. Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu, dodaj
pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
sól i
paprykę. Dodaj tę mieszankę do
mięsa, wciśnij jeden ząbek
czosnku i wymieszaj wszystko dokładnie, odstaw na chwilę, żeby smaki się przegryzły.Przygotuj dodatki: Na patelni, na której prażone były
przyprawy podpraż ziarna
sezamu, a następnie odstaw do przestygnięcia. Umyj, osusz liście
sałaty, pokrój z cienkie plastry
ogórka oraz
cebulę. Możesz rozłożyć wszystko na talerzu - każdy będzie dozować dodatki wedle uznania. Do
jogurtu wciśnij dwa ząbki
czosnku, dodaj
sól do smaku i posiekaną
miętę. Przełóż sos do naczynia w którym będziesz go serwować i posyp
sezamem.Na patelni rozgrzej niewielka ilość
oleju.
Mięso podziel na cztery równe części i uformuj niezbyt grube burgery. Smaż na średnim ogniu po około 6-8 minut z każdej strony. Burgery można także przyrządzić na grillu.Tortillę złóż na pół, posmaruj sosem, na połówce ułóż dodatki i burgera, zamknij całość składając jeszcze raz na pół i zajadaj!