ßßß
PRZEPIS:Składniki:udka z kurczaka lub cały korpustymianekkurkumakminekpieprz kolorowy (ziarenka)cząber (mielony)imbir świeży lub suszonykardamonsólbazyliazielona pietruszka lub liść selera i koprumarchew (3 duże)pietruszka korzeńporselermajeranekpieprz białyBardzo ważne jest aby dodawać wszystko w podanej kolejności!!!!1. 2-3 l wrzącej wody, dodajemy:1/2 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy1 łyżeczka kminku w całościpieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki cząbru plaster świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru1/2 łyżeczki kardamonusoli do smaku ok. 2 łyżeczkikurczakGotować wszystko na małym ogniu co najmniej 40 minut2. Po 40 minutach dodajemy:szczyptę bazylii, pęczek zielonej pietruszki, może być też kilka liści selera i kopru związanych w pęczekmożna uzupełnić zupę wrzątkiem, lub dodać odrobinę kurkumyChwilę pogotować3. Następnie dodajemy:4 średnich przekrojonych marchewek2 korzenie pietruszki (przekrojoną wzdłuż)2 duże całe cebule lub por i kawałek selera4. Jeśli smak jest nie zadowalający możemy dodatkowo doprawiać w następującej kolejności:dodać szczyptę majeranku,dodać szczyptę kminku,dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnymewentualnie dosolić.
...i GOTOWE !!!Można podawać z makaronem orkiszowym (tak jak na zdjęciu), lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą