Wykonanie
Często polecam ten przepis swoim podopiecznym podczas porad, aż w końcu przyszedł czas, abym wrzuciła go na bloga. Jest to przepis wg kuchni 5 przemian. Mam go jeszcze z praktyk, wypróbowany nie tylko przeze mnie :) Muszę przyznać, że rosół z tego przepisu jest przepyszny (nawet jeśli czasami nie mamy wszystkich składników, to po prostu pomijam, a i tak jest super). Co najważniejsze do tego rosołu nie dodajemy
vegety,
kostki rosołowej i oczywiście
magi. Ja nigdy nie używam tego typu przypraw w swojej kuchni....szczerze, jeśli macie to od
razy je wyrzućcie i kupcie wszystkie możliwe
zioła suszone typu:
majeranek,
kminek,
kolendra,
kurkuma,
oregano,
zioła prowansalskie itp. Ja mam cały zapas :)

PRZEPIS:Składniki:
udka z kurczaka lub cały korpus
tymianekkurkumakminekpieprz kolorowy (ziarenka)cząber (mielony)
imbir świeży lub suszony
kardamonsólbazyliazielona
pietruszka lub liść
selera i
koprumarchew (3 duże)
pietruszka korzeńporselermajeranekpieprz białyBardzo ważne jest aby dodawać wszystko w podanej kolejności!!!!1. 2-3 l wrzącej
wody, dodajemy:1/2 łyżeczki
tymianku i/lub szczyptę
kurkumy1 łyżeczka
kminku w całości
pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki cząbru plaster świeżego
imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego
imbiru1/2 łyżeczki
kardamonusoli do smaku ok. 2 łyżeczki
kurczakGotować wszystko na małym ogniu co najmniej 40 minut2. Po 40 minutach dodajemy:szczyptę
bazylii, pęczek zielonej
pietruszki, może być też kilka liści
selera i
kopru związanych w pęczekmożna uzupełnić zupę wrzątkiem, lub dodać odrobinę
kurkumyChwilę pogotować3. Następnie dodajemy:4 średnich przekrojonych
marchewek2 korzenie
pietruszki (przekrojoną wzdłuż)2 duże całe
cebule lub
por i kawałek
selera4. Jeśli smak jest nie zadowalający możemy dodatkowo doprawiać w następującej kolejności:dodać szczyptę
majeranku,dodać szczyptę
kminku,dopieprzyć do smaku
pieprzem białym i czarnymewentualnie dosolić.


...i GOTOWE !!!Można podawać z
makaronem orkiszowym (tak jak na zdjęciu), lanymi kluskami,
ziemniakami,
kaszą jaglaną,
kaszą kukurydzianą
