Wykonanie

Zupa na 2 dni dla 4 osób zgodna z Kuchnią Pięciu PrzemianOznaczenia w teście:k - smak kwaśnyg - smak gorzkisł - smak słodkio - smak ostrysn - smak słonySkładniki:g - 4 l wrzącej
wody, dodać:g - 1/3 łyżeczki
tymianku i/ lub szczyptę
kurkumyg - 1/3 łyżeczki
lubczykusł - 1/3 łyżeczki
kminkusł - 1/2 kg
wołowiny lub
cielęciny z kością, gotować 1,5 godziny na małym ogniu, a
potem dodać:sł - 4-5 średnich przekrojonych
marcheweksł - duża
pietruszkę (przekrojoną wzdłuż)o - 2 duże
cebule lub
poro - kawałek
selerao - 3 pokrojone żabki
czosnkuo - 1/2 łyżeczki
imbiruo -
pieprz cayenne na czubku nożasn -
sól do smakuk - 1/2
kurczakak - szczyptę
bazylii, mały pęczek zielonej
pietruszki, kilka liści
selera i
kopru związanych w pęczekGotować ok 1 godziny.Wyjąć
mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (g) jak jest taka potrzeba, dodać szczyptę
majeranku (g), szczyptę
kminku (sł), dopieprzyć do smaku
czarnym pieprzem (o), ewentualnie dosolić (sn).Można podawać z
makaronem, lanymi kluskami,
ziemniakami,
kaszą kuskus,
kaszą jaglaną,
kaszą kukurydzianą.
Mięso użyć do farszu naleśnikowego.Jeśli chcemy, aby rosół był silnie rozgrzewający, gotujemy go tylko na
wołowinie,
cielęcinie lub
baraninie.Źródło przepisu: "Filozofia zdrowia.
Anna Ciesielska"