ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka350 g sera mozzarella6 tortilli pszennychmarynata:½ łyżeczki chili1 łyżeczka papryki słodkiej½ łyżeczki papryki ostrej3 łyżeczki sosu tabasco2 łyżeczki oliwy z oliwekpanierka:ok 100 g mąki1/3 łyżeczki majeranku1/3 łyżeczki pieprzu1/3 łyżeczki chilli1/3 łyżeczki czosnku granulowanego1/2 łyżeczki papryki słodkiej1/3 łyżeczki oregano1/3 łyżeczki bazylii1/6 łyżeczki suszonego imbiru1/4 łyżeczki kminu rzymskiego1/4 łyżeczki suszonej kolendry1/2 łyżeczki solisos BBQ:2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku400 g pomidorów z puszki100 g pikantnego ketchupu2 łyżki octu winnego3 łyżki brązowego cukru1 łyżka sosu sojowegokilka kropel sosu tabasco wg upodobańWykonanie:Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i energicznymi ruchami mieszamy, aż przyprawy pozostaną na mięsie. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby mięso miało czas, aby przejść przyprawami. Najlepiej jest mięso przygotować wieczorem i pozostawić na całą noc w lodówce.
Przygotowujemy sos BBQ. Cebulę i czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory blendujemy na gładką masę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kolejno: pomidory z puszki, pikantny ketchup, ocet winny, cukier brązowy, sos sojowy oraz tabasco. Całość dusimy przez około 25 minut. Po ugotowaniu sos blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy mamy już gotowy sos i mięso odpowiednio się zamarynowało przygotowujemy panierkę z podanych składników. Wszystko wsypujemy do miseczki, dokładnie mieszamy a następnie obtaczamy mięso. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia, przez około 4 minuty (oczywiście długość smażenia uzależniona jest od wielkości i grubości kawałków). Usmażone kawałki możemy położyć na ręczniku papierowym aby odleciał nadmiar tłuszczu.
Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy usmażone mięso, posypujemy startym serem i znów delikatnie kropimy sosem, składamy i dociskamy. Pieczemy przez chwilkę w opiekaczu, na patelni lub piekarniku aż ser się rozpuści.
Kroimy w trójkąty za pomocą noża do pizzy.