ßßß Cookit - przepis na Quritto

Quritto

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
350 g sera mozzarella
6 tortilli pszennych
marynata:
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
3 łyżeczki sosu tabasco
2 łyżeczki oliwy z oliwek
panierka:
ok 100 g mąki
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki bazylii
1/6 łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
sos BBQ:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
100 g pikantnego ketchupu
2 łyżki octu winnego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
kilka kropel sosu tabasco wg upodobań
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i energicznymi ruchami mieszamy, aż przyprawy pozostaną na mięsie. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby mięso miało czas, aby przejść przyprawami. Najlepiej jest mięso przygotować wieczorem i pozostawić na całą noc w lodówce.
Przygotowujemy sos BBQ. Cebulę i czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidory blendujemy na gładką masę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy kolejno: pomidory z puszki, pikantny ketchup, ocet winny, cukier brązowy, sos sojowy oraz tabasco. Całość dusimy przez około 25 minut. Po ugotowaniu sos blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy mamy już gotowy sos i mięso odpowiednio się zamarynowało przygotowujemy panierkę z podanych składników. Wszystko wsypujemy do miseczki, dokładnie mieszamy a następnie obtaczamy mięso. Smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia, przez około 4 minuty (oczywiście długość smażenia uzależniona jest od wielkości i grubości kawałków). Usmażone kawałki możemy położyć na ręczniku papierowym aby odleciał nadmiar tłuszczu.
Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy usmażone mięso, posypujemy startym serem i znów delikatnie kropimy sosem, składamy i dociskamy. Pieczemy przez chwilkę w opiekaczu, na patelni lub piekarniku aż ser się rozpuści.
Kroimy w trójkąty za pomocą noża do pizzy.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/09/18/quritto-ala-kfc