Wykonanie
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka350 g
sera mozzarella6 tortilli pszennychmarynata:½ łyżeczki
chili1 łyżeczka
papryki słodkiej½ łyżeczki
papryki ostrej3 łyżeczki
sosu tabasco2 łyżeczki
oliwy z oliwekpanierka:ok 100 g
mąki1/3 łyżeczki
majeranku1/3 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
chilli1/3 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/3 łyżeczki
oregano1/3 łyżeczki
bazylii1/6 łyżeczki suszonego
imbiru1/4 łyżeczki
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki suszonej
kolendry1/2 łyżeczki
solisos BBQ:2 łyżki
oleju1 duża
cebula4 ząbki
czosnku400 g
pomidorów z puszki100 g pikantnego
ketchupu2 łyżki
octu winnego3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
sosu sojowegokilka kropel
sosu tabasco wg upodobańWykonanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy składniki marynaty i energicznymi ruchami mieszamy, aż
przyprawy pozostaną na
mięsie. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby
mięso miało czas, aby przejść
przyprawami. Najlepiej jest
mięso przygotować wieczorem i pozostawić na całą noc w lodówce.
Przygotowujemy sos BBQ.
Cebulę i
czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pomidory blendujemy na gładką masę. W rondelku rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulę i
czosnek, dodajemy kolejno:
pomidory z puszki, pikantny
ketchup,
ocet winny,
cukier brązowy,
sos sojowy oraz
tabasco. Całość dusimy przez około 25 minut. Po ugotowaniu sos blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gdy mamy już gotowy sos i
mięso odpowiednio się zamarynowało przygotowujemy panierkę z podanych składników. Wszystko wsypujemy do miseczki, dokładnie mieszamy a następnie obtaczamy
mięso. Smażymy na głębokim
oleju do momentu zarumienienia, przez około 4 minuty (oczywiście długość smażenia uzależniona jest od wielkości i grubości kawałków). Usmażone kawałki możemy położyć na ręczniku papierowym aby odleciał nadmiar tłuszczu.
Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy usmażone
mięso, posypujemy
startym serem i znów delikatnie kropimy sosem, składamy i dociskamy. Pieczemy przez chwilkę w opiekaczu, na patelni lub piekarniku aż
ser się rozpuści.
Kroimy w trójkąty za pomocą noża do pizzy.