Wykonanie
Dzisiejszy przepis zaczerpnięty został żywcem z youtubowego kanału Kocham Gotować (KFC Qurrito Przepis), którego przedstawiać nikomu nie trzeba ;) Dokonałam w nim jednej niezbędnej w moim przypadku modyfikacji, w
sumie to
trzech, ale pozostałe mają już mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną)
sałatką.Składniki:-
pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)-
sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka
mozarelliMarynata do
mięsa:-
chilli- pasta z
ostrej papryki (w oryginale
tabasco)Panierka:- 100 g
mąki- 1/3 łyżeczki
majeranku- 1/3 łyżeczki
pieprzu- 1/3 łyżeczki
chilli- 1/3 łyżeczki
czosnku granulowanego- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki
oregano- 1/3 łyżeczki
bazylii- 1/6 łyżeczki
imbiru- 1/4 łyżeczki kuminu- 1/4 łyżeczki
kolendry- 1/2 łyżeczki
soliSałatka:- dowolny mix
sałat- kilka
pomidorów-
ogórek zielony- łyżka
oliwy z oliwek- łyżka
oleju balsamicznego-
sól,
pieprzNajlepiej zacząć od zamarynowania
mięsa.
Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w
chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo
tabasco).
W czasie marynowania możemy zrobić sobie
sałatkę. Sparzone
pomidory kroimy w kostkę, obranego
ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu
sałat, z
oliwy i
octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i
sałatka gotowa. Zamiast normalnych
pomidorów można użyć
pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej
sałatce, można też użyć dowolnego
sosu sałatkowego, wybór jest spory :)
Sałatkę odstawiamy "do przegryzienia", w tym czasie można zająć się
kurczakiem. Całą tę listę przypraw, która znajduje się na górze, dodajemy do
mąki. To będzie nasza panierka.
Mąkę umieszczamy w jednej misce, do drugiej zaś nalewamy
wody. Każdy kawałek
mięsa panierujemy w kolejności
mąka -
woda - znowu
mąka, a następnie wrzucamy na patelnię.
W oryginalnym przepisie zostało powiedziane, byśmy smażyli naszego
kurczaka w głębokim
oleju, we frytownicy albo w garnku. Ja niestety nie posiadam frytownicy ani dość dużo
oleju, dlatego posiłkowałam się patelnią ;)Czas na wielki finał. Na tortillę kładziemy kilka kawałków
kurczaka (tak, by swobodnie dało się ją zamknąć), polewamy go sosem BBQ a na wierzch sypiemy startą
mozarellę.
Tortillę zamykamy i podgrzewamy całość na suchej patelni aż do rozpuszczenia
sera. Podajemy z naszą
sałatką. Albo frytkami. Albo w
sumie niczym :) Moje qurrito nie wyszło takie ładne jak to na filmiku Piotrka, ale za to było pyszne, więc czuję się rozgrzeszona :)Smacznego!