ßßß
Składniki:200 g kaszy pęczak400 g kiełbasy drobiowej1 duża cebula1 duża marchew200 g selera150 g kapusty pekińskiej250 g sera Tartiflette (albo camembert)2 jajka6 łyżek mąkipieprz czarnypieprz ziołowymajeranek suszonyKaszę gotujemy. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Cebulę, marchew i seler trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę drobno kroimy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy pieprze, majeranek i mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kaszę i kiełbasę. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do reszty, dokładamy mąkę i wszystko mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i dociskamy ją. Pieczmy przez około 60 minut w 180 stopniach.Sos czosnkowySkładniki:6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego3 łyżki majonezu6 ząbków czosnkupieprz czarnyczosnek granulowanyZąbki czosnku drobno siekamy. Majonez łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, przyprawy i mieszamy.Sos idealnie nadaje się też do innych dań np. do pizzy.Sprawdź te przepisy :Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.Krupnik pomidorowyKartoflanka z szynką i chrzanem.Chrupiące placki ziemniaczane