ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka warzywna z pęczakiem

Zapiekanka warzywna z pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 7 marca 2014, autor: Marta
Wczoraj na obiad zrobiłam zapiekankę warzywną z pęczakiem. Wyszła bardzo smaczna, wiec dzisiaj podaję Wam przepis
Składniki:
200 g kaszy pęczak
400 g kiełbasy drobiowej
1 duża cebula
1 duża marchew
200 g selera
150 g kapusty pekińskiej
250 g sera Tartiflette (albo camembert)
2 jajka
6 łyżek mąki
pieprz czarny
pieprz ziołowy
majeranek suszony
Kaszę gotujemy. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Cebulę, marchew i seler trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę drobno kroimy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy pieprze, majeranek i mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Dorzucamy kaszę i kiełbasę. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do reszty, dokładamy mąkę i wszystko mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i dociskamy ją. Pieczmy przez około 60 minut w 180 stopniach.
Sos czosnkowy
Składniki:
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
6 ząbków czosnku
pieprz czarny
czosnek granulowany
Ząbki czosnku drobno siekamy. Majonez łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, przyprawy i mieszamy.
Sos idealnie nadaje się też do innych dań np. do pizzy.
Sprawdź te przepisy :
Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.
Krupnik pomidorowy
Kartoflanka z szynką i chrzanem.
Chrupiące placki ziemniaczane
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/07/zapiekanka-warzywna-z-peczakiem