Wykonanie

Dzisiaj zapraszam was na pyszne i bardzo syte danie. Są to kotlety, które są pieczone z warzywami w
sosie pomidorowym. Na pomysł wpadłam ostatnio jak robiłam gołąbki i został mi
ryż i
kapusta. Przecież nic nie może się zmarnować. Danie może nie wygląda bardzo apetycznie, ale zapewniam was, że smak jest rewelacyjny. Ja uciekam do pracy i życzę miłego dnia.Zapraszam :-)Składniki:-
filet z kurczaka- woreczek
ryżu- kawałek świeżej
kapusty- 1
jajko-
sól,
pieprz- 2 łyżeczki
przyprawy do gołąbków- szczypta
chilli- 2
papryki czerwone- 1 średnia
cukinia- 1 kg
pomidorów Lima- 1
koncentrat pomidorowy (od Develey)- 1-2 łyżki sosu do kebabu
ostrego (od Develey)- 2 łyżki
ketchupu (od Develey)- 1 l
wody-
sól,
pieprz- świeża
bazylia- 6
pieczarekWykonanie:
Mięso drobiowe mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany
ryż i posiekaną
kapustę (ja posiekałam drobno w kostkę). Przyprawiamy przyprawą do gołąbków,
solą i
pieprzem oraz opcjonalnie
chilli. Wbijamy
jajko i mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy chwilkę na patelni z
olejem (na rumiano). Do garnka wrzucamy pokrojoną
paprykę, pokrojone
pieczarki,
cukinię,
pomidory i zalewamy to
wodą. Dodajemy
sól,
pieprz i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ketchup i sos do kebabu ostry, posiekaną
bazylię i mieszamy. Doprawiamy jeszcze w miarę potrzeby. Potrzebne będzie naczynie do zapiekania z pokrywką, na spód wykładamy część lecza (tyle aby zakryło dno), układamy nasze kotlety i przykrywamy pozostałą częścią lecza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem około godziny. Możemy podać z
ziemniakami,
ryżem lub same.

