ßßß Cookit - przepis na Kotlety pieczone z leczo

Kotlety pieczone z leczo

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam was na pyszne i bardzo syte danie. Są to kotlety, które są pieczone z warzywami w sosie pomidorowym. Na pomysł wpadłam ostatnio jak robiłam gołąbki i został mi ryż i kapusta. Przecież nic nie może się zmarnować. Danie może nie wygląda bardzo apetycznie, ale zapewniam was, że smak jest rewelacyjny. Ja uciekam do pracy i życzę miłego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- filet z kurczaka
- woreczek ryżu
- kawałek świeżej kapusty
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- szczypta chilli
- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cukinia
- 1 kg pomidorów Lima
- 1 koncentrat pomidorowy (od Develey)
- 1-2 łyżki sosu do kebabu ostrego (od Develey)
- 2 łyżki ketchupu (od Develey)
- 1 l wody
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- 6 pieczarek
Wykonanie:
Mięso drobiowe mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i posiekaną kapustę (ja posiekałam drobno w kostkę). Przyprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem oraz opcjonalnie chilli. Wbijamy jajko i mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy chwilkę na patelni z olejem (na rumiano). Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, pokrojone pieczarki, cukinię, pomidory i zalewamy to wodą. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i sos do kebabu ostry, posiekaną bazylię i mieszamy. Doprawiamy jeszcze w miarę potrzeby. Potrzebne będzie naczynie do zapiekania z pokrywką, na spód wykładamy część lecza (tyle aby zakryło dno), układamy nasze kotlety i przykrywamy pozostałą częścią lecza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem około godziny. Możemy podać z ziemniakami, ryżem lub same.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/09/kotlety-pieczone-z-leczo.html