Wykonanie

Bardzo lubię gołąbki i aż nie
mogę uwierzyć, że jeszcze ich nie ma na blogu. Nadrabiam zatem zaległości i są. Zawsze robię ich większą ilość, starcza nawet na 2-3 dni na obiady. I nie potrzeba już dodatków tylko
sos pomidorowy.Zapraszam :-)Składniki:- główka ładnej
kapusty- 500 g
filetu z kurczaka- pół opakowanie
marchewki z
groszkiem mrożonej- 200 g
pieczarek- 300 g
ryżu Owocowy Raj- 2 łyżeczki
przyprawy pomidory z
czosnkiem i
bazylią Owocowy Raj-
sól i
pieprz- 1 łyżeczka
bazylii- 1 łyżeczka
oregano-
sos pomidorowy (ja dałam własnej roboty ze słoiczka, ale możemy także użyć
koncentratu pomidorowego i wymieszać go z
wodą, dodać przypraw i zagrzać)Wykonanie:Gotujemy
ryż we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Przekładamy do miski i dodajemy podsmażone i starte na tarce
pieczarki oraz podgotowaną chwilkę
marchewkę z
groszkiem. Filet musimy przekręcić przez maszynkę lub poprosić
panią w sklepie o zmielenie, ja zawsze chwilkę podsmażam na patelni z przyprawami. Dodajemy do miski i mieszamy.
Kapustę musimy wrzucić do garnka dużego i chwilę gotować, pamietajmy aby wyciąć troszkę głąba. Widelcem wyciągam liście, jak się sparzą w gorącej wodzie to same odchodzą. Ścinam delikatnie grubą część na środku liścia, układam łyżką farsz i ciasno zwijam. Układam w garnku z
wodą, około 3 szklanki wystarczą i gotuje ma małym gazie pod przykryciem około 1,5 godziny. Czas gotowania zależy od
kapusty, jak zrobimy gołąbki z
kapusty włoskiej to gotujemy znacznie krócej. Podgrzewam
sos pomidorowy, gotowe gołąbki układam na talerzu i polewam sosem.Smacznego :-)


