ßßß Cookit - przepis na Gołąbki

Gołąbki

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię gołąbki i aż nie mogę uwierzyć, że jeszcze ich nie ma na blogu. Nadrabiam zatem zaległości i są. Zawsze robię ich większą ilość, starcza nawet na 2-3 dni na obiady. I nie potrzeba już dodatków tylko sos pomidorowy.
Zapraszam :-)
Składniki:
- główka ładnej kapusty
- 500 g filetu z kurczaka
- pół opakowanie marchewki z groszkiem mrożonej
- 200 g pieczarek
- 300 g ryżu Owocowy Raj
- 2 łyżeczki przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią Owocowy Raj
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sos pomidorowy (ja dałam własnej roboty ze słoiczka, ale możemy także użyć koncentratu pomidorowego i wymieszać go z wodą, dodać przypraw i zagrzać)
Wykonanie:
Gotujemy ryż we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Przekładamy do miski i dodajemy podsmażone i starte na tarce pieczarki oraz podgotowaną chwilkę marchewkę z groszkiem. Filet musimy przekręcić przez maszynkę lub poprosić panią w sklepie o zmielenie, ja zawsze chwilkę podsmażam na patelni z przyprawami. Dodajemy do miski i mieszamy.
Kapustę musimy wrzucić do garnka dużego i chwilę gotować, pamietajmy aby wyciąć troszkę głąba. Widelcem wyciągam liście, jak się sparzą w gorącej wodzie to same odchodzą. Ścinam delikatnie grubą część na środku liścia, układam łyżką farsz i ciasno zwijam. Układam w garnku z wodą, około 3 szklanki wystarczą i gotuje ma małym gazie pod przykryciem około 1,5 godziny. Czas gotowania zależy od kapusty, jak zrobimy gołąbki z kapusty włoskiej to gotujemy znacznie krócej. Podgrzewam sos pomidorowy, gotowe gołąbki układam na talerzu i polewam sosem.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/goabki.html