Wykonanie
Nie ma nic smaczniejszego niż domowy
przecier pomidorowy (przede wszystkim zimą). Polecam go jako bazę do zupy, sosu lub jako nieodzowny składnik pizzy. Przecier ten jest gęsty więc nadaje się także jako zdrowy zamiennik
ketchupu, często uwielbianego przez pociechy.
Składniki:1 kg
pomidorów (wykorzystałam koktajlowe, bo takich mam nadmiar),2 łyżki świeżej lub suszonej
bazylii oraz
oregano,2 duże ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,2 łyżki
octuPomidory wrzucamy na patelnię i gotujemy tak długo aż całkowicie się rozpadną. Następnie przecedzamy je, by pozbyć się skórek oraz pestek. Otrzymany sok przelewamy na patelnię, dodajemy bardzo drobno posiekany
czosnek,
zioła oraz
pieprz i
sól. Gotujemy przecier do momentu uzyskania gęstej zawiesiny. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków i odwracamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.SMACZNEGO!