Wykonanie
Idealna zarówno na śniadanie jak i kolację.. Szybka i smaczna, przed Państwem bruschetta!SKŁADNIKI :1
pomidorząbek
czosnkupłaska łyżeczka
oregano /
oregano świeżepłaska łyżeczka
bazylii /
bazylia świeża
bułka dowolnego rodzajumasełko/margaryna do posmarowania
sól i
pieprzPomidora albo sparzamy i obieramy ze skórki albo umyty razem ze skórką kroimy w małą kostkę - według upodobań. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony ząbek
czosnku, wsypujemy
oregano i
bazylię (jeśli mamy świeże
zioła wcześniej je myjemy i drobno szatkujemy), dokładnie mieszamy.
Bułkę kroimy na połowę lub w wybrany przez siebie sposób (np. na kromki), smarujemy lekko masłem/margaryną, nakładamy nasze
pomidory i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika/piecyka na jakieś 5 minut (kontrolujmy stopień przypieczenia, wiadomo,że czas jest orientacyjny). Po wyciągnięciu lekko solimy (nie polecam solić wcześniej w misce, gdyż
pomidory puszczą wtedy sok i to, czego nie zużyliśmy i chcieliśmy zostawić na później będzie nieapetycznie wyglądać),
pieprzymy i gotowe, smacznego! :)