ßßß Cookit - przepis na Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów

Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Wymyśliliśmy sobie z moim chłopakiem, że wyczarujemy sobie stromboli-zrolowaną pizzę, bagietkę z pizzowym nadzieniem w środku.
I oczywiście potrzebny był sos.
Kategorycznie odmówiłam robienia sosu z koncentratu, chcąc spróbować zrobić taki ze świeżych pomidorów. Pracy nieco więcej, ale efekt odpłacił z górką.
Stromboli nam nie wyszło, tylko zwykła pizza, ale nie ma co rozpaczać, spróbujemy następnym razem ;-)
Sos nadaje się nie tylko do pizzy, może być bazą do wszelakich dań wymagających sosu pomidorowego.
/Italian fresh tomato pizza sauce
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
3 ząbki czosnku
mała garść listków świeżej bazylii
mała garść listków świeżego oregano
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Bazylię i oregano drobno posiekać. Czosnek obrać ze skórki, posiekać i podsmażyć chwilę na oliwie, do uzyskania złotego koloru. Dodać zioła, a następnie pomidory. Przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby zmiksować blenderem.
Ingredients:
500g fresh tomatoes
3 cloves of garlic
small handful of fresh basil leaves
small handful of fresh oregano leaves
2-3 tablespoons of olive oil
salt and pepper
Preparation:
Blanch the tomatoes, peel, remove seeds and cut into pieces. Finely chop the basil and oregano. Peel the garlic, chop and fry briefly in olive oil, until golden. Add herbs and tomatoes. Season to taste and simmer for about 20 min., stirring from time to time, until the sauce becomes thick. If necessary, mix using the blender.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/09/woski-sos-pomidorowy-do-pizzy-ze.html