Wykonanie
Wymyśliliśmy sobie z moim chłopakiem, że wyczarujemy sobie stromboli-zrolowaną pizzę,
bagietkę z pizzowym nadzieniem w środku.I oczywiście potrzebny był sos.Kategorycznie odmówiłam robienia sosu z koncentratu, chcąc spróbować zrobić taki ze świeżych
pomidorów. Pracy nieco więcej, ale efekt odpłacił z górką.Stromboli nam nie wyszło, tylko zwykła pizza, ale nie ma co rozpaczać, spróbujemy następnym razem ;-)Sos nadaje się nie tylko do pizzy, może być bazą do wszelakich dań wymagających
sosu pomidorowego.
/Italian fresh tomato pizza sauce(scroll down to see a recipe in English)Składniki:3 ząbki
czosnkumała garść listków świeżej
bazyliimała garść listków świeżego
oregano2-3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzPrzygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Bazylię i
oregano drobno posiekać.
Czosnek obrać ze skórki, posiekać i podsmażyć chwilę na
oliwie, do uzyskania złotego koloru. Dodać
zioła, a następnie
pomidory. Przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż sos stanie się gęsty. W razie potrzeby zmiksować blenderem.
Ingredients:500g fresh tomatoes3 cloves of garlicsmall handful of fresh basil leavessmall handful of fresh
oregano leaves2-3 tablespoons of
olive oilsalt and pepperPreparation:Blanch the tomatoes, peel, remove seeds and cut into pieces. Finely chop the basil and
oregano. Peel the garlic, chop and fry briefly in
olive oil, until golden. Add herbs and tomatoes. Season to taste and simmer for about 20 min., stirring from
time to
time, until the sauce becomes thick. If necessary, mix using the blender.