ßßß
Bardzo lubię cukinię i zawsze ją robiłam faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam ją zrobić z innym farszem. Nafaszerowałam ją ryżem. Pyszna wyszła, lekka i smakowita. Dobry pomysł na nadziewane warzywo, myślę że jeszcze coś wymyślę jeżeli chodzi o farsz inny niż mięsny.Dzięki uprzejmości firmy SYS wykorzystałam w swoim daniu ryż z pomidorami i papryką, pyszna propozycja na obiad. Najbardziej ucieszył mnie fakt, ze firma proponuje zdrowe dania bez konserwantów i chemii. Wykorzystują własne warzywa, z własnego gospodarstwa. W ofercie dań jest wielki wybór, kasze, ryże, zupy, placki i suszone warzywa. Polecam.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 4 niewielkie cukinie- opakowanie ryżu z pomidorami i papryką SYS- 250 g pieczarek- sól, pieprz- szczypta chilli- ulubione zioła - bazylia i oregano- 150 g sera żółtegoWykonanie:Cukinie myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wkładamy na kilka minut do wrzątku, aby lekko zmiękła.Przekładamy na blaszkę. W tym czasie gotujemy ryż z pomidorami i papryką według przepisu na opakowaniu. Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, dodajemy do ugotowanego już ryżu. Dodajemy do smaku zioła, chilli, pieprz i sól. Cukinie faszerujemy ryżem i posypujemy startym serem.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, grzanie góra dół przez 25-30 minut.Przekładamy na talerze, możemy podać z ketchupem, sosem czosnkowym.Smacznego :-)


