Wykonanie
Cukinia faszerowana
mięsem mielony,
ryżem i warzywami jest nieco pracochłonną, ale jakże smaczną propozycją obiadu. W zależności od naszym upodobań związanych z
mięsem można
wieprzowinę zamienić na
drób, który jest delikatniejszym i dietetycznym
mięsem. Natomiast jeśli nie przepadamy za
mięsem można zrobić wegetariańską wersję tego dania.Składniki:1 lub 2 średniej wielkości
cukinie,30 dag
łopatki wieprzowej,2 ząbki
czosnku,połowa
papryki,średnia
cebula,duży
pomidor,3 garście
ryżu sypkiego,1 gałązka
bazylii,
sól i
pieprz,szczypta mielonego
kminku i
oregano,3 plasterki
sera żółtegoPrzygotowanie:
Cukinie przekroić w poprzek, wydrążyć środek łyżką. W dużym garnku zagotować
wodę, włożyć "łódeczki" z
cukinii i gotować do miękkości.
Ryż ugotować al dente,
mięso podsmażyć na
cebuli i
czosnku, doprawić
ziołami .
Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w paski. Do
mięsa dodać
pomidora,
ryż,
paprykę i pokrojony w kostkę środek
cukinii.W naczyniu żaroodpornym ułożyć
cukinię z wydrążonym środkiem, nakładać farsz i pokrojony w paski
ser żółty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 min .