Wykonanie
Cześć =) Zrazy, to potrawa z kawałków
mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw.Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej.Zrazy można wykonać z różnych gatunków
mięsa.
Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami, np.
boczkiem, wędzoną
słoniną, dodaje
cebulę,
musztardę, czerstwe
pieczywo,
ogórki kiszone, również
grzyby leśne, a następnie podsmaża i dusi. Można je zabielać
śmietaną lub dusić w naturalnym sosie.W mojej rodzinie najczęściej
jada się zrazy wołowe, ale także wieprzowe, które przedstawiam w tym wpisie. Dokładnie rozbite tłuczkiem plastry
mięsa doprawia się
solą i
pieprzem.
Mięso smaruje się ostrą
musztardą, na środku układa się słupek
wędzonego boczku, kawałek
kiszonego ogórka i ósemkę
cebuli. Zraz zawija się dokładnie i obwiązuje bawełnianą nitką. Następnie zrazy obtacza się w
mące i obsmaża na
oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodaje się
cebulę pokrojoną w piórka, a gdy
cebula stanie się złota, podlewa się
wodą i dusi do miękkości
mięsa. Podczas duszenia tworzy się wspaniały, aromatyczny sos.Poniżej przedstawiam zrazy autorstwa mojej
matki. Ja jeszcze nie robiłem tej potrawy, ale kiedy ją zrobię - podam dokładniejszy sposób jej wykonania.Zrazy najlepiej smakują z
kartoflami lub
kaszą oraz
buraczkami. Można dodać także inne ulubione warzywa, tak jak to jest zaprezentowane na poniższych fotografiach.Zachęcam do samodzielnego wykonania zrazów wieprzowych, ponieważ naprawdę warto!Zraz wieprzowy z
kartoflami i
marchewka z
groszkiem:
Zraz wieprzowy z
kaszą jęczmienną,
buraczkami oraz
sałatką z
pomidora,
cebuli,
awokado i
rukoli:
Smacznego =)