ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zrazy, to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw.
Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej.
Zrazy można wykonać z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami, np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne, a następnie podsmaża i dusi. Można je zabielać śmietaną lub dusić w naturalnym sosie.
W mojej rodzinie najczęściej jada się zrazy wołowe, ale także wieprzowe, które przedstawiam w tym wpisie. Dokładnie rozbite tłuczkiem plastry mięsa doprawia się solą i pieprzem. Mięso smaruje się ostrą musztardą, na środku układa się słupek wędzonego boczku, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zraz zawija się dokładnie i obwiązuje bawełnianą nitką. Następnie zrazy obtacza się w mące i obsmaża na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodaje się cebulę pokrojoną w piórka, a gdy cebula stanie się złota, podlewa się wodą i dusi do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzy się wspaniały, aromatyczny sos.
Poniżej przedstawiam zrazy autorstwa mojej matki. Ja jeszcze nie robiłem tej potrawy, ale kiedy ją zrobię - podam dokładniejszy sposób jej wykonania.
Zrazy najlepiej smakują z kartoflami lub kaszą oraz buraczkami. Można dodać także inne ulubione warzywa, tak jak to jest zaprezentowane na poniższych fotografiach.
Zachęcam do samodzielnego wykonania zrazów wieprzowych, ponieważ naprawdę warto!
Zraz wieprzowy z kartoflami i marchewka z groszkiem:
Zraz wieprzowy z kaszą jęczmienną, buraczkami oraz sałatką z pomidora, cebuli, awokado i rukoli:
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/zrazy-wieprzowe.html