Wykonanie
Pomidor dotarł do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie.Dzięki dużej zawartości witaminy C
pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.
Pomidory zawierają też sporo witaminy E. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm
cukru i cholesterolu we
krwi, a także witamina K mająca właściwości regulujące krzepliwość
krwi w organizmie. Posiada właściwości antynowotworowe.Pomimo,że mamy styczeń i sezon na
pomidory dawno minął proponuję ugotować zupę ze świeżych
pomidorów. Udało mi się za niewielkie pieniądze kupić na straganie
pomidory które przemarzły. Ugotuje z nich smaczną zupę
pomidorową.Składniki:5 świeżych
pomidorów2
marchewkicebulaPrzyprawy:
lubczyk,
pieprz biały,
imbir,
papryka czerwona słodka i ostra,
sól.Wykonanie:
Pomidory umyć. Ułożyć w garnku. Wlać tyle
wody by zakryły
pomidory.
Marchewkę i
cebulę obrać. Pokroić i dorzucić do
pomidorów. Razem gotować. Kiedy
marchew będzie już miękka zmiksować na papkę. Doprawić do smaku
solą i
ziołami. Kto lubi może dodać
śmietanę.Orientacyjny koszt na styczeń 2015 to 5 zł.