ßßß

Śmiejąca się krowa =)
Mięso powinno marynować się w przyprawach 2-3 dni, aby skruszało, a przyprawy wchłonęły się w nie. Tak upieczona karkówka będzie krucha i aromatyczna. Tym razem jednak marynowałem mięso tylko 1 dzień.Składniki:- 2 kg karkówki- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki soli- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano- 4 goździki, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie- 4 łyżki oliwy- opcjonalnie (tak jak w tym przypadku) można wykorzystać marynatę staropolską firmy Kamis, w skład której wchodzą: czosnek, sól, gorczyca, jałowiec, pieprz czarny, kolendra, cebula, chili, papryka słodka, cukier, bazylia, majeranek, ziele angielskie, cząber, rozmaryn, szałwia, liście laurowe, oregano, tymianek, mięta.Sposób przygotowania:Mięso opłukać i osuszyć. Marynatą natrzeć mięso i wysmarować 2 łyżkami oliwy. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i odstawić do lodówki na cały dzień (najlepiej 2-3 dni).
Po tym czasie wyjąć mięso i podziurawić je lekko patyczkami lub szpikulcem i pougniatać, natrzeć ze wszystkich stron. W następnej kolejności natrzeć mięso 2 łyżkami oliwy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 st. C. Do naczynia wlać z mięsem 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę i 45 minut. W połowie pieczenia przewrócić.
Pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem, tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso.Smacznego =)