Wykonanie
Świetny przepis dla wszystkich, którzy mają trochę cierpliwości ;), gdyż marynowanie
mięsa trwa kilka dni, ale
mięso ma później cudowny aromat i rozpływa się w ustach.
Składniki :1 , 5 kg karczku2-3
cebule4-5 ząbków
czosnku5 łyżek
solipieprz mielony
ostra paprykaoreganomajeranekprzyprawa staropolska
liść laurowyparę ziarenek
pieprzu i
ziela angielskiegoOpis przygotowania :
Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy
czosnkiem i pozostałymi
przyprawami ilość wg. uznania. Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy
mięso.Przygotowane
mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę
cebulę,
liść laurowy wraz z zielem i
pieprzem oraz
solą i zalewamy
wodą tak by przykryła
mięso.Tak przygotowane
mięso wkładamy do lodówki na min. 3 dni.Po tym czasie
mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości na ogół czas zależy od kg
mięsa więc 1,5 h w 200 C. sprawdzamy patyczkiem jeżeli wypływa czerwone osocze należy dalej piec.Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem jeżeli
mięso za bardzo się rumieni można je przykryć folią aluminiową.Upieczony karczek należy ostudzić i pokroić smacznego.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy