ßßß
Składniki :1 , 5 kg karczku2-3 cebule4-5 ząbków czosnku5 łyżek solipieprz mielonyostra paprykaoreganomajeranekprzyprawa staropolskaliść laurowyparę ziarenek pieprzu i ziela angielskiegoOpis przygotowania :Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy czosnkiem i pozostałymi przyprawami ilość wg. uznania. Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy mięso.Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy wraz z zielem i pieprzem oraz solą i zalewamy wodą tak by przykryła mięso.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na min. 3 dni.Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości na ogół czas zależy od kg mięsa więc 1,5 h w 200 C. sprawdzamy patyczkiem jeżeli wypływa czerwone osocze należy dalej piec.Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem jeżeli mięso za bardzo się rumieni można je przykryć folią aluminiową.Upieczony karczek należy ostudzić i pokroić smacznego.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy