ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Zaczęły się długie, ponure i szare dni. W dodatku jest coraz chłodniej. Po powrocie z pracy marze tylko o tym by przebrać się w obszerny sweter i zjeść talerz rozgrzewającej zupy. Niekiedy zamiast zupy mam ochotę na coś bardziej treściwego. Idealnie nadaję się do tego fasolka po bretońsku. Fantastycznie rozgrzewa i nasyca, polecam gorąco!
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: cała noc na moczenie się fasoli + 2h gotowanie + 45 minut
Składniki:
300g suchej fasoli
2 duże podwędzane kiełbasy
Puszka pomidorów krojonych
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie(4-5 kulek), liść laurowy (2-3 sztuki), oregano, ostra papryka, majeranek
Fasolę płuczemy dwukrotnie, a następnie umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia sprawdzamy ile jest wody i w razie konieczności dolewamy. Powinno być kilka centymetrów nad poziom fasoli. Następnie gotujemy pod przykryciem około 2h, aż fasola będzie miękka.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia cebuli dorzucamy czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do fasoli dodając koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Następnie dusimy pod przykryciem w razie konieczności dolewając wodę. Fasolka po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Jeszcze pyszniejsza będzie na następny dzień, kiedy zyska pełnie aromatu. Smacznego.
Przed namoczeniem.
Po namoczeniu.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/11/fasolka-po-bretonsku.html