Wykonanie
Poprzednio były szaszłyki, tym razem
pora na
karkówkę z grilla. Tak jak pisałem wcześniej, sezon grillowy w roku 2013 został rozpoczęty w zeszły weekend. Oby taka pogoda już się utrzymała, to będzie można poszaleć na grillu.
Składniki :1. 0,5 kg
karkówki2. 1
cebula3. 2 ząbki
czosnku4.
Olej5.
Przyprawy:
papryka ostra, kumin,
sól,
pieprz,
majeranek,
imbir,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy,
ziele angielskiePrzygotowanie :1.
Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski.2.
Cebulę obieramy, kroimy w krążki,
czosnek drobno siekamy.3. Do miseczki wlewamy
oleju.4. Wrzucamy pokrojoną
cebulę i
czosnek.5. Całość przyprawiamy według uznania -
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka ostra, kumin,
imbir,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie i dokładnie mieszamy.6. Pokrojone
mięso wrzucamy do marynaty.
7. Wszystko dokładnie mieszamy.8. Całość przykrywamy talerzykiem, aby docisnąć
mięso, które ma być zanurzone w marynacie.9. Wsadzamy na kilka godzin do lodówki.10. Na rozpalonego grilla wrzucamy wcześniej przygotowane
mięso i zostawiamy do czasu zarumienienia się
karkówki.S M A C Z N E G O ! ! !