Wykonanie
Składniki :
* 4 plastry
karkówki,
* 2 - łyżki
oliwy,
* 2 łyżki
ziół prowansalskich,
*
sól,
pieprz,
* ząbek
czosnku,
* 1
ziele angielskie,
* 1
liść laurowy,
* 2-3 ziarenka
pieprzu,
Przygotowanie :
Mięso umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce zmieszaj
oliwę,
zioła prowansalskie, szczyptę
soli i
pieprzu a także wyciśnięty ząbek
czosnku.
Karkówkę dokładnie pokryj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Gotowe
mięsko obsmaż na
oliwie z marynaty na rumiany kolor z obu stron, następnie przełóż do garnka i zalej
wodą. Dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz. Duś
mięso na wolnym ogniu do czasu aż będzie miękkie ( około 1,5 godziny ).
Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.

