Wykonanie

Bliski Wschód na talerzu!Pysznie, kolorowo i bardzo, bardzo aromatycznie!Uwielbiam aromaty kuchni arabskiej, mają one niepowtarzalny charakter, sprawiają, że każdy zagląda do kuchni ;-), gotujemy!SKŁADNIKI:- 300 g
wołowiny- rostbef- 2
cebule szalotki- 2 ząbki
czosnku- 2 garście
włoszczyzny gotowej (
marchew,
pietruszka,
seler,
por w słupkach)- duża
czerwona papryka- 1/2 małej
cukinii pokrojonej jak
makaron- na cieniutki paseczki-
przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie-
przyprawa zatar hala-bi - 2 łyżeczki płaskie-
czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka-
przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki-
przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:
kolendra,
cynamon,
imbir,
pieprz biały,
liść laurowy,
kmin,
gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z
przyprawami-
chleb pitaW woku lub na dużej patelni rozgrzej
olej, dodaj posiekaną
cebulę i
czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj
wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy
włoszczyznę,
paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi
przyprawami, zalewamy szklanką
wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy
cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z
chlebem pita!