ßßß
Składniki na około 3 , 5 litra zupyOprócz małego kalafiora i połówki średniej cukinii do zupy zużyłam:
komplet włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por, cebulka ze szczypiorem, czosnek, natka z pietruszkiokoło 5 łyżek z brzuszkiem suchego pęczakuprzyprawy naturalne: zioła prowansalskie, sól, pieprzoraz:1 płaska łyżka masła1 łyżka śmietany 12%Przygotowanie1. Umyte warzywa rozdrabniam w kostkę lub talarki oprócz różyczek kalafiora, które odcinam od jego twardszych części, które kroję drobniej, jak pozostałe jarzyny.2. Opłukany pęczak wstawiam do gotowania z kilka razy większą objętością wody, ale tak maksymalnie do połowy garnka. Gotuję około 10 minut w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Dodaję wszystkie warzywa oprócz różyczek kalafiora i gotuję około 5 minut, też krótko, bo to młode jarzyny.3. W trakcie podsmażam na masełku (króciutko!) - najpierw cebulkę poszatkowaną, potem dodaję szczypior z czosnkiem.4. Dodaję do zupy różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem i czosnkiem. Mieszam i gotuję kolejne minuty - dobrze sprawdzić a najlepiej spróbować kalafiora, zanim się z miękkości rozpadnie. Pod koniec bełtam śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i łącze z całością. Ostrożnie mieszam.5.Siekam natkę pietruszki, którą dodaję już na wyłączonym palniku. Delikatnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Zupa jest bardzo pyszna, pożywna i wartościowa.Smacznego!!!Pozdrawiam Weronika