ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Zastanawiałam się ostatnio nad plusami, jakie płynął z niezaprzeczalnego faktu, jakim jest nadchodząca jesień. Bo jakieś być muszą. No np. nowe, jesienne buty czy inne kiecki. Albo kolorowe rajstopy. I liście tak samo kolorowe. Bo też są ładne. No ale przełom lata i jesieni to sezon na wiele warzyw, które ostatnio kupuję w kosmicznych ilościach. I w większości wkładam je w słoiki. Pod różną postacią, bo zupy również lądują w wekach. Zupy - kremy, powinnam uściślić. Tak jak np. ostatnia zupa, którą zrobiłam - z cukinii.
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, zielona część pora)
- 900 g. cukinii
- 100 ml. białego wina
- 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- sól, biały pieprz
- 100 g. śmietany kremówki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 litra wody
Cukinię myjemy, osuszamy i dość drobno kroimy. W lekko osolonej wodzie gotujemy wywar z włoszczyzny. W garnku zrumieniamy na maśle poszatkowaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy cukinię i dusimy wszystko na małym ogniu ok. 5 minut.
Wlewamy wywar warzywny i gotujemy zupę ok. 5 minut. Dodajemy płatki aż się rozkleją.
Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, wino, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/09/zupa-krem-z-cukinii.html