ßßß
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, zielona część pora)- 900 g. cukinii- 100 ml. białego wina- 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych- sól, biały pieprz- 100 g. śmietany kremówki- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki masła- 0,5 litra wody
Cukinię myjemy, osuszamy i dość drobno kroimy. W lekko osolonej wodzie gotujemy wywar z włoszczyzny. W garnku zrumieniamy na maśle poszatkowaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy cukinię i dusimy wszystko na małym ogniu ok. 5 minut.Wlewamy wywar warzywny i gotujemy zupę ok. 5 minut. Dodajemy płatki aż się rozkleją.Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, wino, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!