Wykonanie
Zastanawiałam się ostatnio nad plusami, jakie płynął z niezaprzeczalnego faktu, jakim jest nadchodząca jesień. Bo jakieś być muszą. No np. nowe, jesienne buty czy inne kiecki. Albo kolorowe rajstopy. I liście tak samo kolorowe. Bo też są ładne. No ale przełom lata i jesieni to sezon na wiele warzyw, które ostatnio kupuję w kosmicznych ilościach. I w większości wkładam je w słoiki. Pod różną postacią, bo zupy również lądują w wekach. Zupy - kremy, powinnam uściślić. Tak jak np. ostatnia zupa, którą zrobiłam - z
cukinii.
-
włoszczyzna (
marchewka,
pietruszka,
seler, zielona część
pora)- 900 g.
cukinii- 100 ml.
białego wina- 8 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych-
sól,
biały pieprz- 100 g.
śmietany kremówki- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
masła- 0,5 litra
wodyCukinię myjemy, osuszamy i dość drobno kroimy. W lekko osolonej wodzie gotujemy
wywar z
włoszczyzny. W garnku zrumieniamy na
maśle poszatkowaną
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy
cukinię i dusimy wszystko na małym ogniu ok. 5 minut.Wlewamy
wywar warzywny i gotujemy zupę ok. 5 minut. Dodajemy
płatki aż się rozkleją.Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką, jednolitą masę. Dodajemy
śmietanę,
wino, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy
pieprzem i ewentualnie
solą.Smacznego!