Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj do zrobienia pysznej zupy z
cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.Składniki:Kawałek ulubionego
mięsa. Ja do przygotowania akurat tej zupy użyłam dwóch ćwiartek z
kurczaka.Średniej wielkości
cukiniamarchewpietruszka +
natka pietruszkicebulaporselerziemniaki lub
makaronprzyprawy:
ziele angielskie,
sól,
pieprz w ziarnach,
vegeta (przepis TUTAJ),
liść laurowy,
kminek,
ostra papryka (wg uznania)

Zupę zaczynam dzień wcześniej. Przygotowuję
wywar z ćwiartek z
kurczaka z dużą ilością
zieleniny. (ćwiartki myję, osuszam, wkładam do garnka, zalewam
wodą, tak by zakryć
kurczaka, dodaję
zieleninę,
vegetę i gotuję, aż ćwiartki będą miękkie) zawsze dodaję dużo
natki pietruszki, zieloną część
pora oraz
vegetą.Następnego dnia
wywar zagotowuję, dodaję wcześniej umyte i skrojone warzywa, (bardzo lubię warzywa pokrojone w słupki a ie starte na tarce)
Cukinię myję, nie obieram. Kroję w cienkie plasterki. (staram się do zupy wybierać drobne
cukinie, jeśli jednak takiej nie mam, z dużej wybieram pestki).Pokrojoną wrzucam do garnka, dodaje
przyprawy i na koniec skrojone
ziemniaki.Czekam aż zmiękną. Gdy tak się stanie próbuje zupę i sprawdzam, czy trzeba ją doprawić. Z reguły przyprawiony
wywar z kurczaka wypełnia całą zupę i nie muszę już dosalać.Na talerzu zawsze dekoruję
natką pietruszki.Smacznego!