Wykonanie
Składniki:dwie
piersi z kurczaka1
czerwona papryka1
zielona paprykajarzyna z rosołu (
marchew,
pietruszka,
seler)
cukiniacebulaczosnekprzyprawy (
sól,
pieprz,
tymianek, domowa
vegeta)odrobina
masłatorebka do pieczenia
Sposób przygotowania:
pierś z kurczaka nacinamy w środku nożem (delikatnie , żeby nie przeciąć / lub rozbić)do kieszeni lub na rozbitą pierś nakładamy
przyprawy wedle uznania ( domowa
vegeta,
sól,
pieprz tymianek i trochę
masłapaprykę (obraną ze skórki),
cukinię i jarzynę pokrojona w kostkę - umieszczamy w kieszeni drobiowej i związujemy nicią lub długą wykałaczką tak żeby utworzyć roladęcałość smarujemy
przyprawami i do lodówki na przynajmniej ½ godz.roladę wkładamy do
torebki do pieczenia, dodajemy pozostałą
paprykę,
czosnek,
cebulę, trochę
masła, odrobina
wody i zamykamy dokładnie torebkę do pieczeniaod góry torebkę nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką aby podczas pieczenia nie pękławkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min w 180stRolada jest bardzo smaczna i zapewne dużo bardziej dietetyczna niż tradycyjna rolada śląskaSMACZNEGO