Wykonanie
Roladki są delikatne w smaku, z farszem z duszonych
pieczarek,
cebulki i
marchewki, duszone w szklistym, gęstym sosie. Świetnie pasują do
ziemniaków czy
makaronu.




Składniki:1 kg
schabu wieprzowegook. 1 kg
pieczarek1 spora ugotowana
marchew (np. z rosołu)2 średnie
cebule2-3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegook. 1,5 do 2 szklanek
wody1,5 łyżki
maki ziemniaczanej3-4 łyżki
olejuPrzyprawy:
sól,
pieprzsuszony
majeranekświeży
tymianekświeży
lubczykzielona
pietruszka2-3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Oczyszczone
mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm i rozbijam je tłuczkiem na jak najcieńsze, po czym każdy oprószam
solą,
pieprzem,
majerankiem i chowam na kilka godzin do lodówki (może być na całą noc).
Pieczarki kroję w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością
oleju, lekko
solę i podsmażam aż zmiękną, do odparowania
wody. Robię to minimum w 2 etapach, by nie smażyć zbyt dużej ilości na raz. Zdejmuję usmażone
pieczarki z patelni, i wrzucam na nią drobno posiekaną 1
cebulę, lekko ją podsmażam, po czym dodaję
pieczarki, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, chwilę duszę razem. Odkładam do wystygnięcia. Do części
pieczarek dodaję posiekaną
marchewkę - ta część będzie farszem.Przygotowane kotlety faszeruję porcją
pieczarek z
cebulą i
marchewką, zwijam zaczynając od
boków, spinam je
szpilką lub wykałaczką. Podsmażam roladki na rumiano na
oleju, układając je na patelni na początku tą stroną, gdzie były spinane. Do garnka wlewam
wodę , dodaję
ziele angielskie i
liście laurowe, zagotowuję, przekładam mocno podsmażone rolady. Duszę razem na małym ogniu ok. pół godziny, po czym odlewam kilka łyżek sosu i odstawiam do wystygnięcia. Do garnka dodaję podsmażone
pieczarki i bardzo drobno posiekaną drugą
cebulę, duszę kolejne pół godziny.
Mąkę ziemniaczaną mieszam z sosem, który był odłożony - wyjmuję na chwilę
mięso z garnka, wlewam zawiesinę i mieszam do zgęstnienia. Przekładam
mięso z powrotem, dodaję posiekany
czosnek, posiekane
zioła, doprawiam do smaku, duszę jeszcze do całkowitej miękkości
mięsa.Roladki podaję z
ziemniakami i
sałatką (np. z zielonych
pomidorów).Przepis autorski.





