Wykonanie
Jeśli lubicie swojski smak
cebuli,
czosnku,
bekonu i
ogórka kiszonego, to będziecie zachwyceni smakiem tej pizzy. Stworzyłam ją dawno temu trochę na podobieństwo pizzy z pewnej restauracji sieciowej i od tej
pory jest jedną z naszych ulubionych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania!


Składniki :Ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej + ok. 2 łyżki do zagniatania10 g. świeżych
drożdży1/3 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
oliwy1/3 szklanki ciepłej
wodyduża szczypta
soli1/2 łyżeczki ciemnego
cukrułącznie 1 łyżka suszonych
ziół:
oregano,
tymianku,
majerankuGórna warstwa:2-3 łyżki
oliwy4-5
pieczarek2 spore
cebule1 niewielki
ogórek kiszony3-4 plastry
bekonu4-5 łyżek tartego
żótego serakilka
kaparów w zalewieSos :1/2 szklanki pikantnego
ketchupu2 łyżki pikantnej
musztardy2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskęPrzygotowanie:Pokruszone
drożdże ucieram z
cukrem i
mlekiem na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut ( do wyrośnięcia).
Mąkę przesiewam do miski, dodaję
zioła,
sól i
oliwę, dodaję wyrośnięte
drożdże i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam przykryte ściereczką na pół godziny.W tym czasie obraną i pokrojoną w cienkie plastry
cebulę smażę do zeszklenia na
oliwie. Przesmażam też pokrojone w plastry
pieczarki.
Ogórka kroję w cienkie plasterki.Składniki sosu mieszam do uzyskania jednolitej masy.Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozciągam palcami w owalny kształt na grubość ok. 0,5 cm. Smaruję je lekko
oliwą, wykładam i rozsmarowuję sos, posypuję połową
sera, układam
cebulę,
pieczarki,
bekon i
ogórka. Posypuję pozostałym
serem i
kaparami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piekę przez ok. 20 minut.Podaję z
sosem czosnkowym.







