Wykonanie
- Mamo, zrobisz i dziś pizzę?- Zrobię :-)- Ale wiesz, taką bez dodatków i bez
organów...Moje dziecko za każdym razem bardzo dokładnie mi przypomina jaką pizzę lubi ;-) tzn. że tylko ciasto lubi ;-) więc robię zgodnie z zamówieniem - bez dodatków (bo zdejmuję je po upieczeniu) i bez
oregano, bo skoro nie lubi... Ale jedno trzeba jej przyznać: takiej domowej pizzy - którą pomaga mi przygotować - zjada gigantyczne wręcz ilości :-)A Wam jak się podoba takie zestawienie dodatków? Jak lubicie, to możecie dodać sobie dodatkowo "
organy" ;-)SKŁADNIKINa ciasto:4 szklanki
mąki pszennej1 1/3 szklanki ciepłej
wody (ale nie gorącej)30 g
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka granulowanego
czosnkususzony
majeranekDodatki:po kilka plastrów
sera żółtego,
cukinii i
szynkikilka
pieczarek1
paprykaketchupMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
czosnek,
majeranek i całość mieszamy. Dodajemy
oliwę i 1 szklankę
wody, a w pozostałej wodzie rozpuszczamy
drożdże - dodajemy do całości i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrabiamy przez chwilę, a następnie odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozciągamy ciasto na blasze (ja piekę w takiej dużej, która jest w większości piekarników), smarujemy
ketchupem, układamy plastry
sera żółtego, na nich pokrojone
pieczarki,
cukinię,
paprykę i
szynkę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut (termoobieg).