ßßß
Składniki:Mąka pszenna - 300 gramOliwa - 200 ml ( dodałam trochę mniej)Woda gazowana - 200mldrożdże (u mnie babuni) - 10 gramcukier - 1 łyżeczka( po połówce do drożdży i do ciasta)sól - 1 łyżeczkaDo wersji z ziołami dodatkowo:oregano - garśćser żółty starty - garść
Wykonanie:Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Na stolnice wsypujemy mąkę dodajemy sól i cukier, następnie dodajemy oliwę i zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto - musi być elastyczne. Przekładamy do miski lub na deskę, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta i rozciągamy na cienkie placki. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C pieca i pieczemy od 3 do 8 minut. Piekłam 8 minut, gdyż piekarnik nastawiłam na 200*C.Do wersji z ziołami na rozciągnięte placki rozsypujemy oregano i starty żółty ser. Pieczemy tak samo jak w wersji bez dodatków.