ßßß Cookit - przepis na Chlebek Irański - lawasz

Chlebek Irański - lawasz

nazwa

Wykonanie

Przepis na "Lawasz" jest autorstwa świetnego i lubianego przeze mnie (Jego przepisy i zdjęcia są dla mnie inspiracją) kucharza emeslive . Zrobiłam dwie wersje tego chlebka, taką jaka jest podana przez autora przepisu i "kombinowana" przeze mnie z dodatkiem ziół i żółtego sera.
Obie wersje są znakomite w smaku, te pierwsza jak proponuje emeslive może służyć nam jako "łyżka" do sosów, gęstych zup i gulaszy. Ta druga jako przekąska do.. piwa - doskonale się uzupełniają .
Składniki:
Mąka pszenna - 300 gram
Oliwa - 200 ml ( dodałam trochę mniej)
Woda gazowana - 200ml
drożdże (u mnie babuni) - 10 gram
cukier - 1 łyżeczka
( po połówce do drożdży i do ciasta)
sól - 1 łyżeczka
Do wersji z ziołami dodatkowo:
oregano - garść
ser żółty starty - garść
Wykonanie:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Na stolnice wsypujemy mąkę dodajemy sól i cukier, następnie dodajemy oliwę i zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto - musi być elastyczne. Przekładamy do miski lub na deskę, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta i rozciągamy na cienkie placki. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C pieca i pieczemy od 3 do 8 minut. Piekłam 8 minut, gdyż piekarnik nastawiłam na 200*C.
Do wersji z ziołami na rozciągnięte placki rozsypujemy oregano i starty żółty ser. Pieczemy tak samo jak w wersji bez dodatków.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/04/chlebek-iranski-lawasz.html