Wykonanie
Przepis na "Lawasz" jest autorstwa świetnego i lubianego przeze mnie (Jego przepisy i zdjęcia są dla mnie inspiracją) kucharza emeslive . Zrobiłam dwie wersje tego
chlebka, taką jaka jest podana przez autora przepisu i "kombinowana" przeze mnie z dodatkiem
ziół i
żółtego sera.Obie wersje są znakomite w smaku, te pierwsza jak proponuje emeslive może służyć nam jako "łyżka" do
sosów, gęstych zup i gulaszy. Ta druga jako przekąska do..
piwa - doskonale się uzupełniają .
Składniki:
Mąka pszenna - 300 gram
Oliwa - 200 ml ( dodałam trochę mniej)
Woda gazowana - 200ml
drożdże (u mnie babuni) - 10 gram
cukier - 1 łyżeczka( po połówce do
drożdży i do ciasta)
sól - 1 łyżeczkaDo wersji z
ziołami dodatkowo:
oregano - garść
ser żółty starty - garść
Wykonanie:Do miski wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i
drożdże - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Na stolnice wsypujemy
mąkę dodajemy
sól i
cukier, następnie dodajemy
oliwę i zaczyn z
drożdżami. Wyrabiamy ciasto - musi być elastyczne. Przekładamy do miski lub na deskę, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta i rozciągamy na cienkie placki. Wstawiamy do nagrzanego do 250*C pieca i pieczemy od 3 do 8 minut. Piekłam 8 minut, gdyż piekarnik nastawiłam na 200*C.Do wersji z
ziołami na rozciągnięte placki rozsypujemy
oregano i starty
żółty ser. Pieczemy tak samo jak w wersji bez dodatków.