ßßß Cookit - przepis na wyrabiamy… pieczemy… zmodyfikowane kajzerki :)

wyrabiamy… pieczemy… zmodyfikowane kajzerki :)

nazwa

Wykonanie

Zmuszona brakiem chleba w domu i niechęcią wychodzenia do sklepu podczas śnieżycy, wpadłam na pomysł upieczenia domowych kajzerek. Poszukałam w sieci i zmiksowałam na swoje potrzeby (czyt. zasoby domowej spiżarni) kilka przepisów.
Moja kajzerkowa propozycja…
Składniki:
3 szklanki maki
3/4 szklanki letniej wody
15 g drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki cukru
szczypta oregano
ser żółty (ile kto lubi)
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Wodę z przepisu mieszamy z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki przygotowanej do bułek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy mąkę, mieszamy z solą i oregano. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy oliwę i partiami dosypujemy starty ser. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy kule, które lekko spłaszczamy. Na górze odciskamy nożem „kajzerkowy” krzyżyk i delikatnie oprószamy mąką. Powinno wyjść przynajmniej 6 bułek.
Piec około 15 minut (aż się zarumienią) w nagrzanym do temperatury 225°C piekarniku. Skórka jest chrupiąca, a bułeczki puszyste. Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/02/23/wyrabiamy-pieczemy-zmodyfikowane-kajzerki