ßßß
Składniki ;ciasto0,7 kg mąki1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek1,5 szklanki, letniej wody , szczypta soli i cukrufarsz :3 cebule pokaźnej wielkoścityle plastrów chudego , wędzonego boczku ile planujemy cebularzy (wychodzi około 6-7 szt)ser żółty do posypania ( około 200 g )oregano, majeranek , sól do smakupieczarki ( około 6-7 szt średniej wielkości )1 łyżka łagodnej musztardy , np.miodowej
Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod przykryciem, na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając majeranek, oregano i sól. Jak cebula zacznie mięknąć, dodajemy pieczarki i dusimy do czasu, aż cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można 😉 ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut .
Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną musztardy, układamy dużą łyżkę cebuli z pieczarkami, majeranek, oregano , na koniec posypujemy tartym serem oraz obkładamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto lekko chrupiące. Gotowe, cebularze świetnie smakują na gorąco,a także na zimno 😉 Smacznego !