Wykonanie
Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką
cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na zimno . Tak już mają , że jak sobie coś upatrzą muszę to tłuc praktycznie co dziennie aż się im znudzi .
Hitem tego tygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz
cebulki i
sera jeszcze odrobinę
pieczarek i plaster
boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak 😉

Składniki ;ciasto0,7 kg
mąki1/4 kostki
drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach
wody1/2 szklanki dobrej
oliwy z oliwek1,5 szklanki, letniej
wody , szczypta
soli i
cukrufarsz :3
cebule pokaźnej wielkoścityle plastrów chudego ,
wędzonego boczku ile planujemy
cebularzy (wychodzi około 6-7 szt)
ser żółty do posypania ( około 200 g )
oregano,
majeranek ,
sól do smaku
pieczarki ( około 6-7 szt średniej wielkości )1 łyżka łagodnej
musztardy , np.miodowej
Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod przykryciem, na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając
majeranek,
oregano i
sól. Jak
cebula zacznie mięknąć, dodajemy
pieczarki i dusimy do czasu, aż
cebula będzie mięciutka ( nie zapominajmy o mieszaniu ) .Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do wyrobu ciasta i wyrabiamy na gładka masę (oczywiście ręcznie tez można 😉 ). Wyrobione ciasto , przekładamy do miski wysypanej
mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut .

Po tym czasie ciasto dzielimy na małe porcje , 6-7 lub 8 szt w zależności jakiej wielkości chcemy je zrobić. Z każdej części formujemy mały placek , dość cienki ( około 0,5 cm ) smarujemy go odrobiną
musztardy, układamy dużą łyżkę
cebuli z
pieczarkami,
majeranek,
oregano , na koniec posypujemy tartym
serem oraz obkładamy plastrami
boczku. Wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 220 C i pieczemy około 15 minut, aż brzegi zrobią się złote, a ciasto lekko chrupiące. Gotowe, cebularze świetnie smakują na gorąco,a także na zimno 😉 Smacznego !