ßßß
Składniki:- 1 l ciepłej wody- 2 cebule- 20 dkg boczku wędzonego- 50 g drożdży (świeżych)- 1 kg mąki- 2+2 łyżki oliwy- łyżka soli- szczypta cukru- 5 łyżek otrąb pszennych lub żytnichPrzygotowanie:Cebule pokroić dość drobno i delikatnie podrumienić z boczkiem pokrojonym w kostkę na 2 łyżkach oliwy. Drożdże skruszyć do ciepłej wody, wsypać cukier. Dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, zamieszać, dodać olej, sól, cebulę i otręby. Łyżką wyrobić ciasto - będzie klejące, ale dość dobrze będzie odchodzić od łyżki. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około godzinę - podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełożyć do dwóch dobrze wysmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na godzinę. U mnie piekł się około 50-55 minut. Po upieczeniu wyłożyć od razu na kratkę celem wystudzenia. Chlebek powinien idealnie "wyjść" z foremki.