Wykonanie
Przepyszny, pachnący niebiańsko, wilgotny – tak mogłabym go opisać. A do tego robi się go w prosty sposób. Moj pierwszy w zyciu
chleb.Przepis znalazlam w blogu http://atinabc.blox.pl/2008/12/Chleb-z-cebulka.htmlSkładniki:400 g
mąki7 g
drożdży (suszonych)2 łyżki
oliwyduża
cebula (drobniutko pokrojona, zeszklona na
oliwie)1 łyżka
cukru1½ łyżeczki
soli250 ml
wodyłyżeczka
maku (do posypania)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeżeli robimy bez pomocy maszyny, to po wyrobieniu ciasta pozostawić je do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Uwaga ciasto jest dość luźne, myślę więc że dobrze jest je wyrobić przy pomocy miksera. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksowej i zostawić na około 40 – 50 minut. Po tym czasie
chleb posmarować roztrzepanym
żółtkiem (lub
mlekiem) i posypać
makiem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 35 minut.