Wykonanie
Ufff, dość intensywny tydzień. Każdego właściwie dnia jakieś spotkania mam w tym tygodniu, tak się jakoś nawarstwiło wszystko. Dzisiaj Piotrek, kumpel z byłej (i jeszcze bardziej byłej również) pracy. Niezbyt często się z nim widuję, właściwie to na maksa rzadko :) Ale akurat niedawno pracę zmienił i niedaleko naszego mieszkania teraz pracuje. No to i pretekst do wypicia paru piwek się znalazł. Zawsze staram się coś tam dla gości przygotować, żeby tak nie tylko samo to chlanie było, ale żeby i zęba wbić było w co. Więc właśnie dochodzi w piekarniku
kurczak. Ale o
kurczaku pisać nie
będę.
Kurczak jak
kurczak, każdy kiedyś widział, pewnie nawet i jadł. Ale oprócz
kurczaka zrobiłem też włoskie paluszki grissini. Takie z ciasta
chlebowego z
makiem i
cebulą. I
solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do
piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone jak cholera, znaczy się przekąska doskonała. Im bardziej słone tym więcej się
pije, im więcej się
pije tym impreza ciekawsza :)
A sponsorem dzisiejszej imprezy jest firma natusfera.pl i jej
mąki: orkiszowa i owsiana .420 g
mąki orkiszowej chlebowej typ 750200 g
mąki owsianej razowej1
cebula1,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli15 g świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy275 ml
wody3 łyżki
makusól morska gruboziarnista do posypania paluszków
Cebulę siekamy dość drobno i podsmażamy na minimalnej ilości
oleju. Delikatnie żeby nie przypalić. Czekamy aż wystygnie. I
potem po prostu wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce, czy tam na stolnicy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Jeśli by się kleiło to dosypujemy nieco
mąki, jeśli będzie za suche to trochę
wody. Musimy uzyskać idealne sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Potem znów chwilę wyrabiamy i dzielimy na ok. 50 g kulki. Mi wyszło 20 kulek. Każdą kulkę po kolei wałkujemy w dłońmi na blacie na mniej więcej 20-25 cm wałki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie za blisko siebie, bo jeszcze trochę nam wyrosną. I znowu odstawiamy na 30 minut.
Potem dokładnie każdy wałek spryskujemy
wodą i posypujemy
solą morską gruboziarnistą.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.Możemy podać z ulubionymi sosami. Ja użyłem
sosu czosnkowego .Smacznego :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis nie umknie :)