Wykonanie
Przepis znaleziony gdzieś w internecie..Wszędzie gdzie widziałam ten przepis były zrobione 3
bagietki i taki przepis cytuję, a ja zrobiłam małe bułeczki ..w specjalnej blaszce..300 g
mąki pszennej chlebowej100 g pszennej razowej8 g
drożdży świeżych2 łyżki
oliwyduża
cebula zeszklona na
oliwiełyżeczka
maku1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli250 ml
wodyMąkę wymieszać z
drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać
wodę, na końcu dodać
cebulkę przysmażoną na
oliwie i
oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.Podzielić na 3 części i uformować z nich
bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.Wyrośnięte
bagietki ponacinać ukośnie
ostrym nożem lub żyletką (zapomniałam o nacięciu). Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki
lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika
wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut - należy uważać, by
bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.Po upieczeniu spryskujemy delikatnie
wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.