Wykonanie
Składniki:6g
drożdży,8g
cukru,150ml lekko ciepłej
wody,250g
mąki pszennej chlebowej,1/4 łyżki
soli,140g
sera żółtego - najlepiej plasterki, wyjąć wcześniej z lodówki by nie był zimny,2 średnie
cebule,tłuszcz do podsmażenia
cebuli.Przygotowanie:
Drożdże z
cukrem i
solą wymieszać z połową ilości
wody podanej w przepisie. W misce przygotować
mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone
drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z
mąką. Powoli dodawać resztę
wody. Po chwili zacząć wyrabiać ciasto przez ok.5min. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h30min.
W międzyczasie podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę - nie kroić zbyt drobno.
Ser żółty pokroić w paski, można pokroić również w kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z
serem i
cebulą - ciasto
zrobi się mokre.
Ciasto podzielić na 7 części i uformować
bułki.
Bułki położyć już na blaszce na papierze do pieczenia lub na silikonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 190stopni, piec 20-25min. Pilnować by za bardzo się nie przypiekły gdyż będą twarde.Smacznego!!!