Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego
chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec
chleb (lub
bułki) tuż przed śniadaniem.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:3,5 łyżeczki
soli12 gramów suchych
drożdży1 kg
mąki chlebowej (ewentualnie zwykłej)około 700 ml letniej
wody1 łyżka
cukruWykonanie:1.
Drożdże i 1 łyżkę
cukru rozpuść w 3 łyżkach ciepłej
wody.2. Wymieszaj ze sobą
mąkę,
sól, płynne
drożdże i
wodę. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto ma być dość luźne.3. Miskę przykryj folią spożywczą i zostaw na dwie godziny w ciepłym miejscu.4. Włóż miskę do lodówki na około 12-14 godzin.5. Starając się nie ugniatać zbytnio ciasta, uformuj bochenek z części ciasta (oprósz ręce i blat
mąką). Resztę ciasta schowaj do lodówki.6. Oprósz bochenek
mąką, połóż na blachę i przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.7. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni C. Na dnie piekarnika połóż keksówkę i wypełnij ją wrzącą
wodą do połowy.8. W kilku miejscach natnij ciasto nożem (tylko z wierzchu).9. Włóż
chleb do piekarnika. Piecz około 40 minut (w zależności od wielkości ciasta). Po 20 minutach wyjmij naczynie z
wodą i wypuść parę z piekarnika.10. Gotowy
chleb będzie złotawo-brązowy i przy opukiwaniu od
spodu będzie wydawać głuchy odgłos.Smacznego :)