ßßß
 
            
         Uwielbiam takie bułeczki. Wyglądem przypominają mi moje ulubione bułeczki z Polski, a tu proszę, niespodzianka: są specjalnością francuską i belgijską :-). W smaku są delikatne, mięciutkie, z mocno chrupiącą skórką. Są pyszne! Polecam, a nawet b.a.r.d.z.o.Składniki na 10 bułeczek:400 g mąki chlebowej1 i 1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru7 drożdży suchych lub 15 g świeżych drożdży120 ml letniego mleka175 ml letniej wodyMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by odpoczęło. Podzielić na 10 części a z każdej z nich uformować w dłoniach okrągły kształt bułki. Wierzch delikatnie oprószyć mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut. Po tym czasie w bułeczce końcem drewnianej łyżki zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy).
Uwielbiam takie bułeczki. Wyglądem przypominają mi moje ulubione bułeczki z Polski, a tu proszę, niespodzianka: są specjalnością francuską i belgijską :-). W smaku są delikatne, mięciutkie, z mocno chrupiącą skórką. Są pyszne! Polecam, a nawet b.a.r.d.z.o.Składniki na 10 bułeczek:400 g mąki chlebowej1 i 1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru7 drożdży suchych lub 15 g świeżych drożdży120 ml letniego mleka175 ml letniej wodyMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by odpoczęło. Podzielić na 10 części a z każdej z nich uformować w dłoniach okrągły kształt bułki. Wierzch delikatnie oprószyć mąką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut. Po tym czasie w bułeczce końcem drewnianej łyżki zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy). Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
 Przepis wyszukany na zaprzyjaźnionym blogu, u Evenki .
Przepis wyszukany na zaprzyjaźnionym blogu, u Evenki .