Wykonanie
Na te
bułki trzeba trochę poczekać. Cały proces ich przygotowania z rośnięciem i pieczeniem trwa ponad 3 godziny.Ale zapewniam, że warto tyle czekać. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem znikały błyskawicznie.
Bułki francuskie z przedziałkiem to obok francuskich bułeczek
mlecznych, najlepsze
bułki jakie dotychczas robiłam. Mięciutkie, pięknie pachnące i bardzo smaczne. Polecam.
400 g (3 1/2 szklanki)
mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka drobnego
cukru15 g świeżych
drożdży120 ml(1/2 szklanki) ciepłego
mleka175 ml(3/4 szklanki) ciepłej
wodyLekko natłuszczamy dwie blachy(ja wykładam papierem)Przesiewamy
mąkę i
sól do dużej miski. Mieszamy z
cukrem i w środku robimy wgłębienie.Mieszamy
drożdże z
mlekiem, aż do rozpuszczenia
drożdży. Wlewamy je do zagłębienia w
mące i lekko posypujemy
mąką. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok 15-20 minut.Dodajemy
wodę i mieszamy, po czym wyjmujemy na blat lekko posypany
mąką i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ok 8-10 minut(ja robię hakiem). Ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok 1 1/2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat lekko posypany
mąką i ponownie zagniatamy. Przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Dzielimy ciasto na 10 części. W dłoniach formujemy kulki i nadajemy im owalny kształt. Lekko posypujemy
mąką i układamy na blachach, zostawiając przestrzeń pomiędzy
bułkami. Przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy w pokojowej temperaturze ok 30 minut do momentu, gdy
bułki prawie podwoją swoją wielkość.Lekko natłuszczamy zewnętrzną stronę dłoni i wciskamy nią w środek każdej
bułki robiąc głęboki przedziałek. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st C. Wkładamy foremkę wypełnioną szklanką
wody na dno piekarnika. Wkładamy blachy z
bułkami(oczywiście uprzednio zdejmujemy folię;) i pieczemy ok 15 minut. Studzimy na kratce.Przepis z książki Ch. Ingram i J. Shapter "The bread bible"