Wykonanie
Jakoś tak wyszło, że zabrakło nam
pieczywa na śniadanie. Wyjątkowo zrobiłam szybkie bułeczki i raczej nie liczyłam na wielki efekt. Jednak bułeczki wyszły wspaniałe i godne polecenia. Chociaż
mąki tak pomieszałam, że nie wiem czy dacie radę wszystkie je zgromadzić! Myślę, że pszenna 650 z Biedronki sprawdzi się idealnie.




Składniki na 6 - 8 bułeczek :Zaczyn :* szklanka
mąki pszennej chlebowej* centymetrowy pasek
drożdży* niecała szklanka ciepłego
mleka bądź
wody* szczypta
cukruCiasto :* szklanka
mąki pszennej chlebowej* szklanka
mąki typ 0, do pizzy* 8 łyżek
oleju rzepakowego* 2
żółtka* szczypta
soli

Przygotowanie :Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąki połączyć z
solą, dodać
olej roślinny,
żółtka oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Ja jeszcze dodałam 2-3 łyżki
oleju rzepakowego żeby lepiej się wyrabiało. Dodatek
oleju dodał też puszystości bułeczkom. Całość odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym
żółtkiem i posypać
sezamem,
czarnuszką bądź
ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go w mojej kuchni jak najwięcej i jak najczęściej.