ßßß Cookit - przepis na Olej rzepakowy w kuchni czyli pyszne bułeczki z sezamem

Olej rzepakowy w kuchni czyli pyszne bułeczki z sezamem

nazwa

Wykonanie

Jakoś tak wyszło, że zabrakło nam pieczywa na śniadanie. Wyjątkowo zrobiłam szybkie bułeczki i raczej nie liczyłam na wielki efekt. Jednak bułeczki wyszły wspaniałe i godne polecenia. Chociaż mąki tak pomieszałam, że nie wiem czy dacie radę wszystkie je zgromadzić! Myślę, że pszenna 650 z Biedronki sprawdzi się idealnie.
Składniki na 6 - 8 bułeczek :
Zaczyn :
* szklanka mąki pszennej chlebowej
* centymetrowy pasek drożdży
* niecała szklanka ciepłego mleka bądź wody
* szczypta cukru
Ciasto :
* szklanka mąki pszennej chlebowej
* szklanka mąki typ 0, do pizzy
* 8 łyżek oleju rzepakowego
* 2 żółtka
* szczypta soli
Przygotowanie :
Z podanych składników przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąki połączyć z solą, dodać olej roślinny, żółtka oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Ja jeszcze dodałam 2-3 łyżki oleju rzepakowego żeby lepiej się wyrabiało. Dodatek oleju dodał też puszystości bułeczkom. Całość odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Moje bułeczki trochę popękały, ale smak wynagradza wygląd!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go w mojej kuchni jak najwięcej i jak najczęściej.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/05/olej-rzepakowy-w-kuchni-czyli-pyszne.html