Wykonanie
Wersja pełnoziarnista bajgli, które Wam już przedstawiałam na blogu (klik). Co tu dużo mówić. Uwielbiam bajgle, a szczególnie podpieczone w tosterze czy pod grillem w piekarniku. Na to kawałek
awokado, ulubiona
wędlina i
pomidor lub druga wersja: podpieczony
bajgiel z
białym kremowym twarożkiem i
wędzonym łososiem, skropionym
sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :)
'pełnoziarniste bajgle'Składniki (na ok.8 -10 sztuk):- 500g
mąki pełnoziarnistej- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
soli- 5g świeżych
drożdży- 300ml
wody- 1
żółtko- sezam/mak do posypania
Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłej
wody, z 1 łyżką
cukru i 1 łyżką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły.Do miski wsypać
mąkę i
sól. Wlać pozostałą
wodę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę i zrobić w niej, po środku otwór o szerokości ok 3-4 cm (najlepiej zrobić to omączonym palcem, najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, a jak się rozszerzy - to dwoma - patrz tutorial ).Z każdą kulką ciasta postąpić tak samo.Tak przygotowane bajgle ułożyć na oprószoną
mąką powierzchnię i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.W szerokim garnku zagotować 2 litry
wody. Dodać 1 łyżkę
cukru i dokładnie wymieszać. Do garnka, kłaść delikatnie wyrośnięte bajgle i gotować 1-2 minuty z każdej strony. Wyjąć z
wody i układać na blasze wyłożonej folią aluminiową, do osuszenia.Drugą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kłaść osiąknięte bajgle (mogą być jeszcze ciepłe). Posmarować rozkłóconym
żółtkiem. Posypać sezamem/makiem.Piec w 200C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Studzić na kratce.Smacznego!
____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/