Wykonanie

Domowe, błyskawiczne, przepyszne.... W pierwszym dniu z cudowną chrupiącą skórką, która z czasem nieco mięknie.
Bagietki są bardzo proste i niekłopotliwe w przygotowaniu. Przepis znaleziony na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . Polecam baaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej chlebowej typ 75050g świeżych
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
soli2 łyżki rozpuszczonego
masła250ml letniego
mleka100ml letniej
wodyDrożdże rozetrzeć z
cukrem, odrobiną
mąki i
mlekiem. Odstawić na 10 minut aż ruszą. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną
mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałeczek który zawijać wzdłuż własnej długości.
Bagietki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub na oprószoną
mąkę formę
bagietkową. Odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z
wodą i wstawić
bagietki. Piec przez ok. 25 minut na złoto. Smacznego :)


