ßßß Cookit - przepis na Chleb mleczny - z maszyny

Chleb mleczny - z maszyny

nazwa

Wykonanie

Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".
Przepis na 1 duży bochenek.
675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej
130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)
Jeśli mamy drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w mleku. Jeśli mamy drożdże suche, postępować jak poniżej.
Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).
Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2014/02/chleb-mleczny-z-maszyny.html