ßßß
Przepis na 1 duży bochenek.675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)2 łyżeczki soli1 łyżka cukru2 łyżki masła280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o temperaturze pokojowej130 ml letniej wody (ok. 1/2 szklanki)1 opakowanie (7 g) suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych (1/4 dużej kostki)Jeśli mamy drożdże świeże, należy je najpierw rozpuścić w mleku. Jeśli mamy drożdże suche, postępować jak poniżej.Mleko i wodę wlać do formy automatu. Na wierzch wysypać mąkę, aby przykryła cały płyn, a następnie dodać sól, cukier i masło oraz drożdże (jeśli mieliśmy świeże, są już w mleku).Automat ustawić na program podstawowy i średnio przyrumienioną skórkę. Wcisnąć "start". Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i studzić na kratce.