Wykonanie
Przepis na ten chlebek dostałam od mamy, ona zaś od swojej koleżanki... i tak mi się spodobał, że też musiałam go wypróbować. Oczywiście musiałam go nieco zmodyfikować i po kilku próbach tak dopasowałam składniki, że chlebek jest po prostu pyszny :)Składniki:550 g
mąki chlebowej (typ 650),
2 dag
drożdży,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,1 1/4 szklanka ciepłej
wody, ale nie gorącej,2
cebule,4 łyżki
oliwy z oliwek,10-15 czarnych
oliwek,
Cebulę kroimy kosteczkę i przesmażamy na
oliwie, pod koniec dodajemy drobno pokrojone
oliwki i jeszcze chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
cukier,
drożdże i
wodę. Krótko wyrabiamy, następnie dodajemy przestudzoną
cebulę z
oliwkami i wyrabiamy przez 10 minut. Następnie odkładamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm. Przykrywamy ręczniczkiem do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na końcu smarujemy ciasto
chlebowe wodą.Pieczemy przez 50 minut na początku w temp. 200 ° C przez 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 ° C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Ja piekę ten chlebek bez termoobiegu.Po upieczeniu wyjmujemy od razu z pieca i studzimy na kratce.