Wykonanie

Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food. To opiekane
mięso na wielkim obrotowym rożnie, po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiórki". Podawane najczęściej z tzatzikami, frytkami lub zawinięte w
pitę.Mój domowy gyros łączy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastąpiony dodatek w postaci
jogurtowego sosu. Gyrosowy smak uzyskałam dzięki dodatkowi
ziół:
oregano suszonego i świeżego oraz
rozmarynu i innych przypraw, w których został zamarynowany karczek, bo to właśnie z niego powstał gyros. Okazuje się, że
zioła świetnie zastąpiły
przyprawę gyros z
torebki nafaszerowaną glutaminianem i innymi chemicznymi subsytutami. Jeśli lubicie karczek bardzo polecam wersję "gyrosową". Przepis na tzatziki pochodzi z gospodarstwa ekologicznego na Krecie. Co prawda aromat mojego ogrodowego
tymianku nie może równać się z osławionym
tymiankiem z Krety, ale gyrosowy smak dania został odtworzony. Polecam!

Składniki na 4-6 porcji:1 kg karczku3-4 łyżki
oleju lub
oliwy1,5 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
ostrej papryki2 czubate łyżeczki
słodkiej paparyki1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonego
tymianku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/4 łyżeczki
chili1/2 łyżeczki
pieprzu2
cebuleświeże
zioła oregano i
rozmarynu
Składniki na tzatziki:500 g
jogutru greckiego 10%1 mały długi
ogórek2 ząbki
czosnkuocet winny biały lub
wino-1 łyżka
oliwa 1-2 łyżki
sól,
pieprzkoperek lub
szczypiorekWykonanie:
karkówkę umyć, osuszyć pokroić w plastry, następnie w cienkie paseczki. Wymieszać dokładnie z
olejem i
przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc do lodówki
mięso odsączyć (jeśli podeszło
wodą) i podsmażyć na mocno rozgrzanej dużej patelni, aż straci surowy charakter i się zrumieni. Możesz podzielić smażenie na dwie porcje, jeśli nie dysponujesz wystarczająco dużą patelnią na drugiej patelni zrumienić posiekaną
cebulę z
czosnkiem.
Mięso połączyć z podsmażoną
cebulą, podlać szklanką
wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości - około 20-30 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar
wody lub, zagęścic 1 łyżeczką
mąki, by utworzyć apetyczny sos. Zrobiłam sos, ponieważ podałam gyros z puree ziemniaczanym w międzyczasie przygotować tzatziki.
Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posolić i odstawić, by puścił sok. Odsączyć dokładnie
ogórka na sitku następnie połączyć z
jogurtem, posiekanym
czosnkiem,
octem winnym i
oliwą. Doprawić
solą i
pieprzem z młynka do smaku. Dodać posiekany
koperek lub
szczypiorekgyros podawać z tzatzikami i ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !