Wykonanie
Pieczone
ziemniaki to wyśmienity i popularny dodatek do codziennego obiadu. Nadają się zarówno do dań
mięsnych, jak i do
rybnych. Sekretem chrupiącej skórki jest ich wcześniejsze podgotowanie, a dopiero później pieczenie w wysokiej temperaturze. Smak pieczonych
ziemniaków doskonale wzbogacają
przyprawy. Oprócz
soli i
pieprzu warto dodać do nich
paprykę,
czosnek oraz
zioła (świeże lub suszone). Ziemniaczki z poniższego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, czyli takie jak lubię najbardziej. Polecam wypróbowanie tego prostego przepisu podczas przygotowania codziennych posiłków.
Składniki:800 g
ziemniaków4-5 łyżek stołowych
oleju lub
oliwy2 łyżeczki
czosnku granulowanego2 łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
pieprzułyżeczka suszonego
tymiankułyżeczka suszonego
rozmarynusólPrzygotowanie:W miseczce łączymy
olej,
czosnek,
paprykę,
pieprz,
zioła oraz szczyptę
soli. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na później.
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, aby usunąć
skrobię. Przekładamy je do garnka i gotujemy na średnim ogniu, w osolonej wodzie przez około 8-10 minut od momentu zawrzenia
wody. Po tym czasie będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się (ich powierzchnia powinna być zwarta i niekrusząca się). Podgotowane
ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.Następnie kroimy je w mniejsze, około czterocentymetrowe kawałki. Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przygotowaną wcześniej marynatę. Za pomocą dłoni rozprowadzamy
mieszankę przypraw i
oliwy po wszystkich kawałkach
ziemniaków.Gotowe
ziemniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozkładamy je równomiernie, tak aby każdy kawałek leżał oddzielnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ich skórka będzie rumiana i chrupiąca.Smacznego!