Wykonanie
Golonka to kontrowersyjny smakołyk. Polacy kochają jednak
golonkę. Już w staropolskiej kuchni uchodziła za przysmak, szczególnie środkowa cześć przedniej nogi. Mój mąż jest zdeklarowanym jej fanem, a i ja uwielbiam to mięciutkie, rozpływajace się w ustach
mięso, choć bardzo rzadko ją przygotowuję. Ten rarytas, który króluje w menu większości restauracji w 100 g ma około 300 kcal i ma zgubny wpływ na poziom naszego cholesterolu.Spożycie
golonki ma jednak i pozytywne strony.
Golonka to ścięgna i gruba skóra, która jest źródłem kolagenu i elastyny. Te z kolei mają korzystny wpływ na nasze stawy, stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto
mięso zawiera sporo
białka witamin z grupy B i żelaza.
Golonkę przygotowałam w najprostszy i zarazem najsmaczniejszy sposób, po prostu ugotowalam ją z warzywami i
przyprawami. Czy wiecie, że dodatek
czarnego pieprzu i
goździków nieco niweluje niekorzystne działanie tłuszczu zawartego w golonce?

Składniki:1 spora tylna
golonka3
marchewki1
pietruszka1/2
seleraporkilka gałązek
lubczyku - opcjonalnie3
liście laurowe10-15 ziarenek
czarnego pieprzu6-8 ziarenek
ziela angielskiego2-3
goździkiczerwona
słodka papryka w proszkususzony
majeraneksólWYKONANIE:
golonkę dokładnie umyć, pozbawić szczeciny i wymoczyć w zimnej wodzie przez około 30 minutprzygotować do gotowania duży garnek, tak by w czasie gotowania cała
golonka była zanurzona. Zalać
wodą, posolić i gotować około 3-3,5 godziny. Dodać do gotowania
przyprawy:
listki laurowe,
pieprz,
ziele angielskie i
gożdziki.
Mięso jest miękkie, gdy odchodzi od kościumyć, obrać warzywa. Dodać do
golonki po 1 godzinie gotowaniawyłowić miękką
golonkę, nie odsączać nadmiernie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać
majerankiem - rozcierając go w palcach i
papryką.wstawić
golonkę do piekarnika nagrzanego do 200° C i podpiec około 20 minut do zbrązowienia skórkipodawać na ogrzanym półmisku z
musztardowym puree ziemniaczanym, z puree z
grochu,
chrzanem,
ćwikłą,
kapustą kiszoną lub zasmażana i oczywiście zimnym
piwemŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI:Jeśli nie przeszkadza Ci zapach
piwa,
golonkę już w piekarniku, kilkakrotnie można podlać
piwem. Skórka wówczas ładnie ściemnieje i stanie się chrupiąca. Szklaneczka
piwa wystarczyJak zrobić
musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane
ziemniaki ubić dodając gorące
mleko i 2 łyżeczki
musztardy. Gotowe i pasuje idealnie do
golonki.Na pozostałym wywarze z
golonki przygotuj pyszna zupe
pomidorową ( przepis tutaj: kilk ) lub krupnik. Jest to wyjątkowo aromatyczny i esencjonalny
wywar, a zupy na nim przygotowane są super smaczne.