Wykonanie

Oto najsłodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-
etka. Warszawskie ciasto wymyślone pół wieku temu na cześć powstania super nowoczesnej na ówczesne czasy trasy W-Z nic nie straciło na swej aktualności. Choć przez dziesiątki lat powstało wiele wariantów tego wspaniałego
ciastka, do dziś zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Nasz domowy przepis z przed 30 lat zamiast
bitej śmietany miał w swoim składzie przepyszny
maślany krem z dodatkiem
kefiru. Nie znam autentycznych składników wuzetki z przed pół wieku, ale podejrzewam, że krem oparty na
bitej śmietanie nie ma za wiele wspólnego z orginałem. Dziesiejsza W-Z-
etkę upiekłam z przepisu "Nowej kuchni ślaskiej"(wyd. z 1992 roku). Krem tym razem nie jest, ani
maślano-
kefirowy, ani przygotowany na bazie
bitej śmietany. Podstawę kremu stanowi
twarożek. Jeśli go nie znacie wypróbujcie koniecznie, bo jest nie tylko uboższy w kalorie, ale też cudowny w smaku, po prostu przepyszny.

Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła250 g
cukru4
jajka2
cukry waniliowe50-60 g
kakao2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka-opcjonalnie4 łyżki
dżemu-u mnie
dżem jeżynowy750 g słodkiego
serka homogenizowanego lub
twarogu 3x mielonego jak na sernik150-250 g
cukru pudru
zapach waniliowy250 ml
śmietany kremówki6 łyżeczek (listków)
żelatyny1-2 łyżki
rumu-opcjonalnie
Polewa czekoladowa:50 g
masła2 łyżki
cukru4 łyżki
wody2 czubate łyżki
kakaoWykonanie ciasta:przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm. Natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnikodzielić
białka od
żółtekmasło utrzeć z
cukrem,
żółtkami i
cukrem waniliowym na puszystą masędodać
mąkę wymieszaną z
kakao, z
proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko), a na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianąpiec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.Wykonanie kremu:
ser utrzeć z
cukrem pudrem i dodać zapach
żelatynę namoczyć w zimnej wodziedo garnuszka wlać kilka łyżek
wody, zagotować, dodać namoczoną, odciśnietą
żelatynę i mieszać do rozpuszczeniaubić
śmiatanę na sztywno. Połączyć lekko ostudzoną
żelatynę ze
śmietaną, cały czas ubijającubitą
śmietanę połączyć z masą
serowąWykonanie
polewy czekoladowej:
masło,
cukier i
wodę umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać przesiane przez sitko
kakao, mieszając trzepaczką balonową, zagotować. Gęstość polewy regulować dodatkiem
wodyWystudzone ciasto przeciąć na pół. Na spód pierwszego blatu wyłożyć
dżem i rozsmarować. Na warstwę
dżemu wyłożyć krem (kilka łyżek kremu zostawić do dekoracji ciasta). Przykryć odciętym blatem ciasta. Na górę wyłożyć
polewę czekoladową i równomiernie rozprowadzić. Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobić rozetki z pozostawionej reszty kremu.Nie przechowywać w lodówce. Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschłodzone.Uwagi: jako składnik ciasta wpisałam
mleko. Czy go użyjemy zależy od jakości użytego
kakao. Wysokoprocentowe
kakao -75% bardzo zagęści ciasto. Wtedy należy dodać
mleko, by ciasto rozluźnić. Gdy po wymieszaniu uznasz, że konsystencja ciasta jest prawidłowa po prostu pomiń dodatek
mleka.Druga uwaga dotyczy ponczu. Można naponczować oba blaty lub przy grubej warstwie
dżemu po prostu pominąć nasączanie. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie
alkoholu. Pół szklanki
wody lub
herbaty wymieszac z 4 łyżkami
wódki lub
rumu i łyżeczką
cukru. Ja nie ponczowałam, bez ponczu rozpływa się w ustach.Dodatek
cukru do kremu uzależnić od smaku użytego
serka. Jeśli
serek jest kwaskowaty użyj po prostu więcej
cukru.ŻYCZĘ SMACZNEGO !