ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem do W-Z:

Składniki na krem do W-Z:

nazwa

Wykonanie

Oto najsłodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-etka. Warszawskie ciasto wymyślone pół wieku temu na cześć powstania super nowoczesnej na ówczesne czasy trasy W-Z nic nie straciło na swej aktualności. Choć przez dziesiątki lat powstało wiele wariantów tego wspaniałego ciastka, do dziś zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Nasz domowy przepis z przed 30 lat zamiast bitej śmietany miał w swoim składzie przepyszny maślany krem z dodatkiem kefiru. Nie znam autentycznych składników wuzetki z przed pół wieku, ale podejrzewam, że krem oparty na bitej śmietanie nie ma za wiele wspólnego z orginałem. Dziesiejsza W-Z-etkę upiekłam z przepisu "Nowej kuchni ślaskiej"(wyd. z 1992 roku). Krem tym razem nie jest, ani maślano-kefirowy, ani przygotowany na bazie bitej śmietany. Podstawę kremu stanowi twarożek. Jeśli go nie znacie wypróbujcie koniecznie, bo jest nie tylko uboższy w kalorie, ale też cudowny w smaku, po prostu przepyszny.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
250 g cukru
4 jajka
2 cukry waniliowe
50-60 g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka-opcjonalnie
4 łyżki dżemu-u mnie dżem jeżynowy
750 g słodkiego serka homogenizowanego lub twarogu 3x mielonego jak na sernik
150-250 g cukru pudru
zapach waniliowy
250 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek (listków) żelatyny
1-2 łyżki rumu-opcjonalnie
Polewa czekoladowa:
50 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie ciasta:
przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm. Natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik
odzielić białka od żółtek
masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę
dodać mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko), a na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą
piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.
Wykonanie kremu:
ser utrzeć z cukrem pudrem i dodać zapach
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
do garnuszka wlać kilka łyżek wody, zagotować, dodać namoczoną, odciśnietą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia
ubić śmiatanę na sztywno. Połączyć lekko ostudzoną żelatynę ze śmietaną, cały czas ubijając
ubitą śmietanę połączyć z masą serową
Wykonanie polewy czekoladowej:
masło, cukier i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać przesiane przez sitko kakao, mieszając trzepaczką balonową, zagotować. Gęstość polewy regulować dodatkiem wody
Wystudzone ciasto przeciąć na pół. Na spód pierwszego blatu wyłożyć dżem i rozsmarować. Na warstwę dżemu wyłożyć krem (kilka łyżek kremu zostawić do dekoracji ciasta). Przykryć odciętym blatem ciasta. Na górę wyłożyć polewę czekoladową i równomiernie rozprowadzić. Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobić rozetki z pozostawionej reszty kremu.
Nie przechowywać w lodówce. Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschłodzone.
Uwagi: jako składnik ciasta wpisałam mleko. Czy go użyjemy zależy od jakości użytego kakao. Wysokoprocentowe kakao -75% bardzo zagęści ciasto. Wtedy należy dodać mleko, by ciasto rozluźnić. Gdy po wymieszaniu uznasz, że konsystencja ciasta jest prawidłowa po prostu pomiń dodatek mleka.
Druga uwaga dotyczy ponczu. Można naponczować oba blaty lub przy grubej warstwie dżemu po prostu pominąć nasączanie. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu. Pół szklanki wody lub herbaty wymieszac z 4 łyżkami wódki lub rumu i łyżeczką cukru. Ja nie ponczowałam, bez ponczu rozpływa się w ustach.
Dodatek cukru do kremu uzależnić od smaku użytego serka. Jeśli serek jest kwaskowaty użyj po prostu więcej cukru.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/02/wuzetka-z-serowym-kremem.html