Wykonanie
Moja wersja popularnego ciasta, delikatna, kontrastowa w smaku i kolorze, łatwa i szybka do zrobienia, polecam :)
biszkopt:4
jaja4 łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
cukruponcz:sok z 1/3
cytryny1/3 szklanki
wody1 łyżeczka
cukrumasa budyniowa:2,5 szklanki
mleka3 kopiaste łyżki
kakao6 kopiastych łyżek
cukru2
żółtka250 gramów
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)masa śmietanowa:0,5 litra
śmietany kremówki 30%1 i 1/4 łyżki
żelatyny1/3 szklanki wrzącej
wody3 kopiaste łyżki
cukru pudrudodatkowo:16 sztuk
herbatników typu petitki
cukier puder do posypania
Jaja zmiksować z
cukrem na puszysty krem, dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut.
Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.1,5 szklanki
mleka zagotować z
masłem i
cukrem.
Kakao,
żółtka i
mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym
mlekiem. Ugotować gęsty
budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na
biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z
wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać
cukier puder i
aromat waniliowy, krótko zmiksować.
Żelatynę zahartować dwiema łyżkami
bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.Masę
śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać
herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.