ßßß
Biszkopt:3 jajkaszczypta soli1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. CNasączenie:sok z 1/2 cytryny1/2 szklani wody1 - 2 łyżki cukruMasa cytrynowa:2 budynie śmietankowe1 galaretka cytrynowasok z 1 cytryny1 szklanka cukru2 jajka125 g masła2 szklanki wodyBudynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony i nasączony biszkopt.Masa śmietankowa:500 ml śmietany 30%3 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudruDodatkowo:24 herbatnikiSchłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień.Smacznego biszkopt z kremem, ciasto cytrynowe, ciasto na lato, ciasto na przyjęcie, ciasto pianka, ciasto z kremem budyniowym, cytrynowiec, orzeźwiajace ciasto, Przekładańce,